Anasayfa /  Güncel

İftar saat kaçta? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri

Ramazan ayı Müslümanlar tarafından coşkuyla karşılandı. İslamın beş şartından biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. İftar saat kaçta? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri

Abone ol
Abone ol 09 Mayıs 2019 16:23

Ramazan ayı Müslümanlar tarafından coşkuyla karşılandı. İslamın beş şartından biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. İftar saat kaçta? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri

Peygamberimiz 'in hicretinden bir buçuk yıl sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılınmış olan oruç ibadeti, İslamın 5 şartından biridir. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği bilgilere göre netlik kazanan iftar saatleri, farz kılınan ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Türkiye’nin üç büyük kenti İstanbul, İzmir ve Ankara iftar saatlarini haberimizde bulabilirsiniz. Ayrıca tüm illerin iftar vakitlerini de sizler için derledik…

DİYANET RAMAZAN İMSAKİYESİ

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).





ORUÇ TUTMAYANIN NAMAZI GEÇERLİ OLUR MU?

Kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin her birinin ayrı ayrı sorumluluğu bulunmaktadır. Her günah bağımsız olduğu gibi her ibadet de bağımsızdır. Birinin olmaması, diğerinin de reddine sebep olmaz. Kur'an-ı Kerim'de; “Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir.” (Zilzal, 99/7-8) buyrulmaktadır. Bu bakımdan oruç tutmayan veya tutamayan kimsenin usulüne göre kıldığı beş vakit namaz ve Teravih namazı geçerlidir.

“ORUÇ OTOKONTROLÜ GÜÇLENDİRİR”

Psikolog Rukiye Karaköse, Ramazan ayının insan psikolojileri üzerine etkilerini değerlendirdi.

“Oruçlu insan bir aylığına yaşam alışkanlıklarını değiştiriyor” diyen Karaköse, hayatındaki sorunlu yanları görme, gözden geçirme ve onarma fırsatı bulunduğunu, kişi isterse bu Ramazan ayını kendisi için bir özeleştiri ve arınma zamanına çevirebileceğini kaydetti.

Karaköse, orucun kötü alışkanlıklardan arınmayı kolaylaştırdığını, otokontrolü geliştirdiğini vurgulayarak, “Alkol kullananların bir kısmı ramazanda alkolü bırakmakta, yine Ramazan ayında suç oranlarında düşüş görülmektedir. Hazzı erteleyebilmek, otokontrolün şartıdır ve hayatta uyum ve başarının temelidir. Dürtülerini, arzu ve isteklerini yönetmekte zorlanan insan, Ramazan’ı dürtü kontrolünü, kendine hakim olmayı öğrenmek için bir fırsat olarak değerlendirebilir. Dürtüsel, sabırsız ve aceleci insanın oruç tutması, beynin ön korteksini çalıştırır. Yani dayanıklılık, sabır, sebat, kendini frenleyebilmek gibi sinirsel devrelerimizi aktif kılar. Bu bölgeler, pratik yapıldıkça güçlenir. Başka bir deyişle Ramazan ayı ve oruç bizlere sabır ve dayanıklılık eğitimi verir” dedi.


Yorumlar