Anasayfa /  Güncel

Gaffar Okkan kimdir aslen nereli kaç yaşında vefat etti ? Gaffar Okkan sözleri

Gaffar Okkan kimdir aslen nereli kaç yaşında vefat etti ? Gaffar Okkan sözleri . Gaffar Okkan kimdir? Gaffar Okkan ölümünün 18. yılında anılıyor. Gaffar Okan Diyarbakır Emniyet Müdürüydü. Gaffar Okkan hakkında bir çok yazı ve kitap yazıldı. Her yıl milyonlarca kişi Gaffar Okkan'ı ölüm yıldönümünde yad ediyor. İşte Gaffar Okkan'ın hayatı...

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2019 12:58

Gaffar Okkan kimdir aslen nereli kaç yaşında vefat etti ?  Gaffar Okkan sözleri . Gaffar Okkan kimdir? Gaffar Okkan ölümünün 18. yılında anılıyor. Gaffar Okan Diyarbakır Emniyet Müdürüydü. Gaffar Okkan hakkında bir çok yazı ve kitap yazıldı. Her yıl milyonlarca kişi Gaffar Okkan'ı ölüm yıldönümünde yad ediyor. İşte Gaffar Okkan'ın hayatı...

 

Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001’de faili meçhul bir cinayete kurban gitmiştir. Bugün hala aydınlamamış cinayet ile ilgili birçok iddia söz konusudur. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından Valilik Binası’na makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybetmiştir.

GAFFAR OKKAN KİMDİR?

Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji’nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi’nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne Komiser Yardımcısı olarak atandı.

Bu ilde Emniyet Âmirliği rütbesine kadar çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne atanarak, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfî etti. 1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı. Bu ilde 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu.

6 Aralık 1993 tarihinde 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfî ederek Kars İl Emniyet Müdürü olarak atandı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetiminden mezun oldu.

Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu’nun İstanbul Beykoz’daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah’ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı.



 

DİYARBAKIRILILARIN ‘GAFFAR BABASI’

4 yıl Kars görev yaptıktan sonra Şehit edildiği il olan Diyarbakır’a1 8 Kasım 1997’de İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Gittiği her ilde kendinden söz ettiren Gaffar Okan kısa zamanda Diyarbakırlıların sevgilisi oldu. O döndem de PKK ve Hizbullah terörüyle çalkalanan Diyarbakır’da onu halk ‘Gaffar Baba’ olarak biliyordu.

“MASA BAŞINDA OTURAN POLİS İSTEMİYORUM”

Polis ile Diyarbakır halkını kucaklaştırmayı başaran Okkan ‘Masa başında görev yapan polis istemiyorum. Diyerek polisleri Diyarbakır halkının huzur için sokaklara çıkardı. Polislere halka nazik davranması konusunda emirler verdi. Görev yaptığı süre boyunca Diyarbakırspor’la da yakından ilgilenen Şehit Emniyet Müdürü, Diyarbakırspor’un her attığı gol sonrası futbolcularla kucaklaşıyordu.

3310 GAFFAR OKAN ŞEHİT EDİLDİ

Halk tarafından bu kadar sevilen Emniyet Müdürü Gaffar Okan 24 Ocak 2001 tarihinde akşam saatlerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nden Valilik Binasına arabasıyla geçmek için harekete geçmişken haince ve kalleşçe pusuya düşürülerek şehit edildi. Şehitlik haberi polis telsizinden Gaffar Okkan’ın görev kodu olan ‘3310 şehit oldu’ haberiyle duyuruldu.

Şehit Olan Gaffar Okkan’ın ardından Diyarbakır yasa büründü. Kepenkler kapatıldı. Cenaze törenine yüzbinlerce vatandaş katıldı. Halk cenaze alanını Gaffar Okkan’a uznan eller kırılsın, Katillerden hesap sorulsun” sesleriyle inletti.

Şehit edilmesinin ardından 18 yıl geçen Ali Gaffar Okan hala unutulmadı. Okkan ölümünün 18. yıldönümünde mezarı başında anıldı.


Yorumlar