Anasayfa /  Güncel

FETÖ'cülerin kuruyemişçi planı deşifre oldu

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) FETÖ'cülere yönelik operasyonda iki ayrı soruşturmada 300 şüpheliden 186'sı gözaltına alındı. FETÖ'cülerin ikinci bir darbe hazırlığı için hazır bekletildikleri ifade edildi.

Abone ol
Abone ol 11 Mayıs 2018 21:54

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) yapılanmasına yönelik iki ayrı soruşturma kapsamında 52 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, haklarında yakalama kararı verilen 211'i muvazzaf 300 şüpheliden 186'sı gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına yönelik soruşturmasını genişletti. Soruşturmada, "kripto" diye tabir edilen ve TSK'ya sızdırıldığı belirtilen yeni isimlere ulaşıldı.

KENDİLERİNİ GİZLEMİŞLER

Bu kapsamda, diğer örgüt mensupları tarafından iletişim amacıyla kullanılan ByLock dahil olmak üzere bilinen iletişim usullerinden uzak durulduğu, ülke genelinde ByLock kullandığı tespit edilen asker sayısının, terör örgütünün TSK içerisine sızdırdığı tahmini örgüt üyesi sayısına göre çok az olmasının bu durumu açıkça gösterdiği değerlendirildi.

İKİNCİ BİR DARBE İÇİN HAZIR BEKLETİLMİŞLER

Terör örgütünün darbe girişiminde nispeten çok az üyesini kullandığı, terör örgütüne yönelik bilinen ByLock, Bank Asya hesap açtırma-artırma, üst düzey yöneticilerle irtibat gibi bilinen kriterleri taşımayan diğer mensuplarını ikinci bir darbe girişiminde veya örgütsel başka bir faaliyette kullanmak üzere hazır olarak beklettiği değerlendirildi.

KURU YEMİŞÇİDEKİ TELEFONDAN 353 ASKERLE İRTİBAT KURULMUŞ

Savcılık, yönetici düzeyindeki örgüt mensuplarının, sorumlusu oldukları ve "öğrenci" diye anılan askeri personeli, talimat vermek veya örgütsel toplantıya çağırmak amacıyla sabit hatlardan aradığı, aramanın tek yönlü olduğu, sadece sorumlu kişinin arama yaptığı ve arama sürelerinin kısa olarak gerçekleştiğini tespit etti.

İstanbul'da bu amaçla kullanılan sabit hatlardan birinin Üsküdar'a bağlı Bulgurlu Mahallesi'ndeki bir kuru yemişçiye ait olduğunu ve bu hattan çoğunlukla ardışık şekilde 353 askerle irtibat kurulduğunu tespit eden savcılık, bu kişilerden adli olarak 176'sı hakkında daha önceden işlem yapıldığını belirledi.

İKİNCİ SORUŞTURMA: TSK'YA SIZDIRILAN 100 ASKER

FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına yönelik diğer yürütülen soruşturmada ise örgüt mensubu askerler ile bunlardan sorumlu, örgütsel olarak "öğretmen" diye tabir edilen bazı sivil kişilerin etkin pişmanlıktan yararlanmak için teşhislerde bulunduğu, kod adı alan ve örgütçe TSK içerisinde sızdırılmış olan 100 askerin tespit edildiği öğrenildi.

Bu kişilerden 90'ının, birbirinden bağımsız market, büfe, lokanta gibi işletmelerde kurulu olan İstanbul'daki 470, İstanbul haricinde diğer illerdeki 3 bin 421 hattın bir kısmıyla irtibatlarının tespit edildiği bildirildi.

Bunun üzerine kara, hava, deniz, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarında görevli 100 şüpheliden 82'sinin muvazzaf olduğu 17'sinin açığa alındığı kaydedildi. Geriye kalan 18 şüpheliden 7'sinin de ihraç edildiği, 7'sinin muhtelif nedenlerle TSK'dan ayrıldığı ve 4 kişinin de darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okul öğrencisi olduğunun belirlendiği öğrenildi.


Yorumlar