Anasayfa /  Güncel

e-devlete giriş, e-devlet soyağacı sorgulama bilmeniz gerekenler?

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz haftalarda hizmete açılan e-devlet soyağacı sorgulama hizmeti vatandaşlardan gördüğü yoğun ilgi karşısında askıya alınmıştı.Şu aralar yine hizmet vermeye başlamış durumda olan e-devlet- soyağacı sorgulama sisteminden nasıl yararlanabilirsiniz?İşte tüm sorularınızın yanıtları...

Abone ol
Abone ol 19 Şubat 2018 09:07

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz haftalarda hizmete açılan e-devlet soyağacı sorgulama hizmeti vatandaşlardan gördüğü yoğun ilgi karşısında askıya alınmıştı.  Aynı anda milyonların akınına uğrayan sistem talebe cevap vermez hale gelmiş ve geçici olarak kapatılmıştı. Şu aralar yine hizmet vermeye başlamış durumda olan e-devlet- soyağacı sorgulama sisteminden nasıl yararlanabilirsiniz?İşte tüm sorularınızın yanıtları...

e-Devlet soyağacı sorgulama işlemleri hız kesmeden devam ediyor. Yoğunluktan dolayı e-Devlet tarafından askıya alınan sistem artık rahatlıkla soyağacı sorgulaması yapılabiliyor. e-Devlet Soyağacı sorgulamasında eski tarihlere kadar bilgi almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru da bulunmaları gerekmektedir.

E-DEVLET SOYAĞACI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden bir çok kurumsal hizmete ulaşabilirsiniz. Bunların yenisi olarak Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama (soyağacı) hizmeti eklenmişti. Bu hizmete en kestirme yoldan ulaşmanız da mümkün.

Öncelikle internet tarayıcınızdan arama motoruna "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" ya da "Soyağacı Sorgulama" yazarak arama yapabilirsiniz.

Daha sonra karşımıza çıkan seçeneklerden e-Devlet'in resmi sitesi olan (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama) linkine tıklamanız gerekecek. 

Daha sonra e-Devlet'e giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.

HERKESİN SOY GEÇMİŞİ FARKLI YILLARA UZANIYOR

Vatandaşlar soyağacını sorgulamaları yaparken dikkat çeken bir detaya rastladı. Alt-üst soy bilgisinde herkesin erişebildiği sabit bir yıl söz konusu değil. Herkesin soy kayıtlarının ulaştığı yıllar farklılık gösterebiliyor.Yetkililer, "Herkesin soy geçmişi farklı yıllara kadar gidiyor. Bunun temel nedeni kişinin alt-üst soy grubuna dair belgelerin çokluğu veya azlığı. Aile ile ilgili ne kadar fazla belge varsa, o kadar geçmişe inilebiliyor. Alt-üst soy bilgisine ait belgeler sisteme eksiksiz şekilde yükleniyor."dedi.

SOYAĞACINDA ESKİ TARİHLER NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden soyağacı sorgulaması yapanlar eski tarihe inmenin yollarını aramaya başladılar. e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamada çıkan sonuçlar hangi tarihi gösteriyorsa o tarihten daha eski tarihe inmek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvurularda mümkün olabiliyor.

E-Devlet Şifresi Nedir, Nasıl Alınır?

E-Devlet şifresi e-Devlet sistemine giriş için oluşturulmuş şifreleme mekanizmasıdır. Tüm vatandaşların e-Devlet şifresi alması gereklidir. E-Devlet şifresi olmadan e-Devlet üzerinde bulunan hizmetlerin çoğundan faydalanamazsınız. E-Devlet şifresi PTT şubeleri tarafından vatandaşlara verilmektedir. E-Devlet şifresi almak isteyen vatandaş yanında T.C kimlik numarası bulunan kimliği ile PTT’ye e-Devlet şifresi başvurusu yapmalıdır. 

E-Devlet şifresi başvurusu esnasında herhangi bir yakınınız sizin yerinize şifreyi alamaz. Başvuru sırasında bizzat orada olmanız gerekiyor. Başvuruyu yaptıktan kısa bir süre sonra e-Devlet şifrenizi bir zarf içerisinde PTT görevlisi size teslim edecektir. E-Devlet şifresini alırken ödemeniz gereken tutar 2 Türk Lirasıdır.

E-Devlet İletişim ve Yardım Merkezi

E-Devlet resmi internet sayfasında e-Devlet İletişim ve Yardım Merkezini görebilirsiniz. İletişim ve Yardım Merkezi bağlantısına tıkladıktan sonra vatandaşlar için hizmete sunulmuş olan yardım sekmeleri karşınıza çıkacaktır. Bu sayfa aracılığıyla e-Devlet ile ilgili genel bilgilere, Hızlı Çözüm Merkezine, İletişim Formuna, Blog, Sosyal medya hesapları ve e-Katılımcılığa ulaşabilirsiniz. Her sekme içerisinde vatandaşlar için özenle oluşturulmuş yardım içerikleri bulunmaktadır. Probleminizi doğru belirleyip, ona göre İletişim ve Yardım Merkezine girerseniz. Probleminize hemen çözüm bulabilirsiniz.

E-Devlet Sistemine İlk Giriş

E-Devlet sistemine eğer ilk defa giriş yapıyorsanız bir takım adımları tamamlamanız gerekmektedir. PTT’den zarf içerisinde aldığınız e-Devlet şifresi ve T.C kimlik numaranız ile e-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra sistem otomatik olarak sizi şifre oluşturma adımlarına yönlendirecektir. Bu aşamada sizden istenen kişisel bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz. Bilgileri doldurduktan sonra kendinizin belirlediği yeni e-Devlet şifresini oluşturabilirsiniz. Vatandaşların dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise e-Devlet şifresinin gizliliğidir. E-Devlet şifresini kamu kurum ve kuruluş personelleri dahil hiç kimse ile paylaşmayınız. Kendi güvenliğiniz adına bu uyarıyı dikkate almalısınız. Çünkü e-Devlet sistemi üzerinde birçok kişisel bilginiz yer alıyor.










Yorumlar