Anasayfa /  Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs uyarısı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs konusunda ABD'yi uyararak ''Buradan tüm dünyaya çağrı yapmak istiyorum. Yanlış bir adım tüm islam aleminde infial yaratır'' dedi.

Abone ol
Abone ol 06 Aralık 2017 18:57

Ürdün Kralı ile görüşmesi sonrasında açıklama yapan CumhurbaşkanıErdoğan, "Buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum" dedi ve Kudüs'ün statüsünü değiştirecek adımlardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla, İsrail ve ABD'ye 'Kudüs' çağrısı yaptı. 

Erdoğan, Beştepe'de Ürdün Kralı II. Abdullah ile bir araya geldi. İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu. Görüşmenin ve basın toplantısının gündeminde Kudüs ile ilgili gelişmeler vardı.

Erdoğan, sözlerine "Kardeşim Kral Abdullah ile bölgemizdeki güncel gelişmeleri ele aldık. En önemli başlık Kudüs'teki gelişmelerdi" diyerek başladı. 

"Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün ile aynı hissiyatı paylaşıyoruz" diyen Erdoğan, "Ürdün Haşimi Krallığının Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır, bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemez" diye konuştu."TEK YOL FİLİSTİN DEVLETİ"

Ortadoğu'daki istikarar için tek yolun başkenti Doğu Kudüs olarak bir Filistin devleti kurulması olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir.

Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum; Kudüs'ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur.

Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir. 13 Aralık'ta liderler toplantısı yapılacak, bir sonuç bildirgesini oradan dünyaya açıklayacağız. İslam dünyasının Kudüs için bir ve beraber hareket etmesi önemlidir."

"ULUSLARARASI HUKUKUN HİÇE SAYILMASI"

Erdoğan, ABD'yi de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından vazgeçmeye çağırdı ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs'ün asırlara sari kadim karakterine de aykırıdır. Dolayısıyla bu adım, uluslararası hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe sayılması anlamına gelmektedir. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür" ifadelerini kullandı. 

"ENDİŞELERİMİ TRUMP'A İLETTİM"

Erdoğan'dan sonra söz alan Ürdün Kralı II. Abdullah da ABD'nin İsrail Başkonsolosluğunu Kudüs'e taşıma kararından duyduğu endişeleri dün telefon görüşmesi yaptığı ABD Başkanı Trump'a ilettiğini söyledi


Yorumlar