Anasayfa /  Güncel

Çermik Savcısı kimdir? Öğretmenleri neden halısahadan çıkardı!

Sahada top oynamakta olan 14 öğretmeni sahadan çıkartmak isteyen, öğretmenlerin çıkmaması üzerine hepsini gözaltına aldırdığı iddia edilen savcı hakkında Adalet Bakanından açıklamalar geldi.

Abone ol
Abone ol 02 Mart 2019 15:04

Çermik Savcısı kimdir? Dün akşam yaşanan olay bu sabah gündeme bomba gibi düştü. Diyarbakır'da meydana geldiği iddia edilen olayda Çermik Savcısı olarak bilinen bir savcı, halı sahaya kendine ayrılan saatten 1 saat erken gitti ve o sırada orada bulunan 14 öğretmeni sahadan çıkartmak istedi. Çermik Savcısı'nın, bu talebinden sonra sahadan çıkmayan öğretmenleri gözaltına aldırdığı iddia edildi. Peki Çermik Savcısı kimdir? 

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Diyarbakır Çermik’te halı saha tartışması yaşadığı 14 öğretmeni gözaltına aldırdığı iddia edilen savcı hakkında inceleme başlattı.

SAVCININ GRUBU ERKEN GELDİ

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, HSK’yı harekete geçiren olay dün akşam Diyarbakır Çermik’te bir halı sahada yaşandı. Halı sahada 21.00-22.00 saatleri arasında ilçede görevli öğretmenlerin, saat 22.00-23.00 saatleri arasında ilçede görevli bir savcının da aralarında bulunduğu takımın maçı vardı. Ancak iddiaya göre, savcının takımı halı sahaya erken geldi ve saatleri henüz gelmemesine rağmen önce onlar maç yapmak istedi.

ÖĞRETMENLER GÖZALTINA ALINDI

İki takım arasında bu nedenle kısa süreli gerginlik yaşanmasının ardından halı saha görevlileri savcının bulunduğu takımdaki grubu halı saha dışına çıkardı. Öğretmen grubunun maça başlamasından kısa bir süre sonra halı sahaya gelen emniyet yetkilileri maçı durdurdu, kimlik kontrolü yaptı. O sırada kimlikleri yanında bulunmayan öğretmenler ekip otolarına bindirilerek, Çermik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü götürüldü. Burada bir süre tutulan öğretmenler serbest bırakıldı.

HSK İNCELEME BAŞLATTI

Olayın duyulmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) harekete geçti. İddiaları araştırmak üzere bir müfettiş görevlendirildi. HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz Habertürk’e yaptığı açıklamada, "Söz konusu olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için hukuk dışı davranışta bulunduğu iddia edilen yargı görevlileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

BAKAN YARDIMCISINDAN TEPKİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mehmet Safran, sosyal medya hesabından öğretmenlerin gözaltına aldırılmasına tepki göstererek, 'Öğretmenler bu ülkenin üvey evlatları değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür' paylaşımında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Müdürü Hamza Aydoğdu da sosyal medya hesabından 'Diyarbakır’da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır. Adalet, şahsi ihtiraslar için kullanılamaz; öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi şiddetle kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez' şeklinde paylaşımda bulundu.

MEMUR-SEN'DEN TEPKİ

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da olaya tepki gösterdi. Yalçın, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

"Konuyu Adalet Bakanlığına taşıdık. HSK'yı bu sevimsiz hadise için göreve davet ediyorum. HSK Konuya ilişkin inceleme ve soruşturma başlatmıştır.Bu duyarlı davranış için teşekkür ediyorum."

BAKAN GÜL: YAKIN TAKİPÇİSİYİM

Olayın duyulmasının ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), inceleme başlattığını duyurarak, "Çermik’te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Konunun yakinen takipçisiyim" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI: 'BİR ÖĞRETMEN OLARAK BİZİ ÜZMÜŞTÜR'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çermik ilçesinde öğretmenlerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Ziya Selçuk, "Çermik'te öğretmenlerimize yönelik yaşanan olay, bir öğretmen olarak bizi üzmüştür. Adalet Bakanlığımız tarafından gerekli işlemler başlatılmıştır. Böyle bir olayın tekrar yaşanmaması temennimizdir. Öğretmenlerimize geçmiş olsun diyor, yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar