Anasayfa /  Güncel

Baydemir: Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tutuklanabileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 10 Ağustos 2017 18:11

HDP’nin tutuklu milletvekilleri için başlattığı eylem Van’da devam ediyor.  Burada açıklama yapan HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili sözleri ise dikkat çekti. Baydemir, "Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın, açıkçası ben şaşırmam" dedi.

Baydemir'in açıklamalarının detayları şöyle:

"Eğer demokrasilerde bir siyasi parti kendini eleştirilere kapatırsa, bir lider kendisine yapılan eleştiriyi vatana ihanetle özdeşleştirirse bunun adı demokrasi olmaz, bunun adı diktatörlük olur. Muhalefetin görevi yol yöntem önermektir ve kimden gelirse gelsin doğruya doğru demektir. Şu anda AKP Genel Başkanı Erdoğan, Rize’de çok doğru bir söz söyledi. Ben grubum ve partim adına o sözü doğruluyorum. Şöyle demişti Erdoğan, 'Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka, biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik' doğru aynen de öyle siz kirlettiniz rezil ettiniz. Bu sadece Ayder ile sınırlı değil 15 yıllık çevre politikasının özetidir. Sadece Ayder mi Haskeyf, Allianoi ve hemen yanı başımızdaki Van Gölü. Şu an da Van gölü ile Van halkı arasında bir utanç duvarı örülüyor. Van halkının göle erişimi engelleniyor. Bendi Mahi'de HES'er inşa ettiniz, iki derenin yönünü değiştirdiniz, 40 tane yerleşim birimi tarım yapamaz hale geldi."

81 ilde OHAL rejimi olduğunu belirten HDP Sözcüsü Baydemir, "Hani OHAL rejimini kaldırmak ile övünüyordunuz. Hani askeri vesayeti bitirmek ile övünüyordunuz? Askeri vesayet bitti ve bu Türkiye demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle bitti. Ama o askeri vesayetin de üzerine yepyeni faşizan bir vesayet getirdiniz. Ne uğruna, tek başına iktidar olma uğruna yaptınız" dedi.

Muhalefetin görevinin iktidarı eleştirmek olduğunu vurgulayan Baydemir, Türkiye'deki yargının bağımsızlığına inanmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Milletvekilimiz İdris Baluken’in yargılanmasına, suçlarına bakıyoruz. Sadece ve sadece yaptığı konuşmalar ve değerlendirmeler. Bugün burada benim, hükümeti ve AKP’yi eleştirmek görevimdir. Eğer ben bunu yapmazsam halkıma karşı sorumlu olurum. İdris Baluken de bunu yaptığı için tutuklanıyor. Yargı bağımsız diyorsunuz yalan söylüyorsunuz."

Siyasetçilerin, yazarların, akademisyenlerin eleştiri yaptığı için tutuklandığını belirten Baydemir, "AKP’yi eleştirme suçu, Erdoğan’ı eleştirme suçu adı altında insanlar tutuklanıyor. 'Kılıçdaroğlu tutuklanırsa hiç şaşırmayın, açıkçası ben şaşırmam.' Eğer demokrasi güçlenmezse faşizm güçlenerek yoluna devam edecektir" diye konuştu.

Eyleme, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan, Adem Geveri, Nadir Yıldırım, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Siirt Milletvekili Besima Konca, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ile Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP, DBP Van il ve ilçe örgütleri katıldı.


Yorumlar