Anasayfa /  Güncel

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mehmet Özhaseki kimdir?

Daha önce 5 kez üst üste Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen Mehmet Özhaseki kimdir?

Abone ol
Abone ol 17 Aralık 2018 21:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayının Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki olduğunu açıklamıştı. Daha önce 5 kez üst üste Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Özhaseki kimdir?

MEHMET ÖZHASEKİ KİMDİR?

1957 yılında Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. O yıllarda ülkede hakim olan siyasi şartlar nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Aynı yıl kazandığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Tekstil üzerine faaliyet yürüten aile şirketinin başına geçti. 1994 yılına kadar ticaret hayatının içinde aktif olarak yer aldı. 1980 sonrasında sosyal ve eğitim amaçlı faaliyetler yürüten birçok dernek ve vakfın kuruluşuna öncülük etti, yönetiminde bulundu. Kayseri'de ilk kez hayata geçirilen yoksullar için aşevi projesinin mimarı oldu. Kış mevsiminde fakir ailelere odun ve kömür dağıtımı yapan organizasyonlar gerçekleştirdi. Hayırseverleri bir araya getirerek orta ve yüksek öğrenim gören öğrencilere karşılıksız burs verdi. Bu tür sosyal sorumluluk faaliyetlerini Belediye Başkanı seçildikten sonra belediye imkanları ile daha sistemli ve yaygın hale getirdi.

"AÇ KALDIM' DİYEN TEK İNSAN KALMAYACAK"

27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı'nı kazandı. Belediye Başkanlığı görevini üstlendiği ilk günden itibaren "Bu şehirde ben aç kaldım, ilaçsız kaldım diyen tek insan kalmayacak, Belediye olarak iaşe ve tedavi giderlerini karşılamayı taahhüt ediyoruz." diyerek 'sosyal belediyeciliğin' temellerini attı. Yardımsever iş adamlarını harekete geçirerek aşevlerinin iaşesini karşılamalarını sağladı. Semtlere sağlık ocakları kurarak ücretsiz muayene ve ilaç imkanı oluşturdu. Borca batmış, personel maaşlarını bile ödeyemez haldeki belediyeyi kısa sürede borçsuz ve iş yapabilir bir hale getirdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TÜRKİYE'YE MODEL OLDU

Kentsel Dönüşümle ilgili mevzuat altyapısının olmadığı zamanlarda toplu tapuları bireysel tapuya çevirerek eski evleri ıslah edip kentsel dönüşümün ilk temellerini o yıllarda atmış oldu. 'Gecekondu Önleme Bölgesi' uygulaması ile kaçak yapılaşmanın önüne geçerken Türkiye'ye model olacak kentsel dönüşüm uygulamalarını bir bir hayata geçirdi. Şehrin tarihi mahallelerindeki evlerin ıslah ve restorasyonu çalışmalarıyla birlikte kadim mahalleler yöresel mimarileri muhafaza edilerek yeniden gözde ve yaşanabilir muhitler haline getirildi. Kadim mahallelerdeki bu düzenlemeler yerli yabancı turistlerinde ziyaret ettiği, yüksek katma değer üreten mekanlar oldu. Bu çalışmaları ile göz dolduran Özhaseki,28 Şubat dönemi yaşanan baskılar nedeniyle boşalan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına 23 Haziran 1998 tarihinde Meclis'te yapılan oylama ile seçildi.

RÜYA PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİ

Mehmet Özhaseki belediye hizmetlerinde sürekli olarak büyük hedefler belirledi, özgün projeler geliştirdi. Muhalefette olan bir partinin başkan adayı olmasına rağmen, partisinden daha fazla oy alarak 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Bu dönemde şehir için adeta rüya olan projeleri bir bir hayata geçirdi.

Belediye bütçesinden tek kuruş çıkmadan inşa ettiği Yamula Barajı ile karasal iklimin hakim olduğu şehre 70 kilometre uzunluğunda adeta bir deniz getirmiş oldu. Aynı yıllarda başka şehirlerde benzer yatırımlar milyar dolarlık rakamlarla ve belediye bütçelerini uzun yıllar ipotek altına alacak sözleşmelerle yapılıyordu.

Türkiye'nin en ucuz Atık Su Arıtma tesisini kurdu. Kurulan bu tesis başarılı bir uygulama olması nedeniyle aynı zamanda teknik eğitim merkezi gibi kullanılarak birçok uzmanın yetişmesine sebep olduğu gibi yeni yatırımlar için yol gösterici bir fonksiyon üstlendi. Hava kirliliği nedeniyle nefes alamayan şehre doğalgazın gelmesini sağladı ve şehrin hava kirliliğine son verdi.

Park düzenleme ve yeşil alanlarla ilgili çalışmalarda inanılmaz bir artış görüldü. Toplamda 7-8 parka sahip olan şehirde 1000'i aşkın park ve yeşil alan düzenlemesi yapıldı. Erciyes bölgesi hariç olmak üzere ağaçlandırma sahalarıyla birlikte yeşil alan miktarı 11 milyon metrekareyi aştı.

RAYLI ULAŞIM SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRDİ

Raylı Ulaşım Sistemi'ni Anadolu şehirleri içinde ilk defa getiren ve başarılı uygulayan belediyelerden biri oldu. Kurduğu raylı sistem pek çok alanda uluslararası ödül kazandı. Raylı sistem güzergâhını tamamen çimlendirmenin yanında bitkilerle donatarak Türkiye'de ulaşım hattında yeni bir çevreci uygulamanın altına imza attı. Raylı sistem hattına ekilen çimlerle 26 futbol sahası büyüklüğünde bir yeşil alanı şehre kazandırmış oldu.Bu örnek uygulama ile uluslararası birincilik ödülü aldı. UITP (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) tarafından "En iyi Kentsel Entegrasyon" ve yine "Akıllı Finansman" ödüllerini hak etti.

ERCİYES KIŞ VE DAĞ SPORLARI MERKEZİ'Nİ KURDU

Erciyes Projesi ile Türkiye'nin en modern ve planlı kayak tesislerini hayata geçirdi. 29 milyon m²'lik mülkiyetin tamamen belediyeye ait olduğu ve yapım finansmanının da yine belediye tarafından gerçekleştirildiği Türkiye'nin en gözde kayak merkezi olan 'Erciyes Kış ve Dağ Sporları Merkezi'ni kurdu. Bu kayak merkezi Türkiye'nin yüz akı bir tesis olarak şimdi birçok uluslararası turnuvaya ev sahipliği yapmaktadır. Erciyes projesi ile Özhaseki, şehrin ekonomik kalkınma hedefine yeni bir vizyon daha getirmiş oldu. Şehrin ticaret hayatına yeni sektörler kazandırdı.

SPORDA TESİSLEŞME MODELİNİ GELİŞTİRDİ

Türkiye'ye örnek olan 'sporda tesisleşme' modelini geliştirdi. UEFA standartlarının tamamını karşılayan 33 Bin kişilik stadyum yine 10 bin kişilik spor ve kongre merkezi, olimpik havuzlar ve sosyal tesisler ile sportif amaçlı tesisleşme tamamlanmış oldu. Bu ve benzeri çalışmalar, belediyecilik anlayışında öncü ve model uygulamalar olarak dikkat çekti. Türkiye'nin dört bir yanından yöneticiler araştırmalar yapmak için heyetler halinde incelemeler yaptılar. Bu başarılar halk tarafından da teveccüh gördü. Bunun bir ödülü olarak 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde %70,2 gibi rekor bir oyla 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yeniden seçildi. Özhaseki, bu sonuçla aynı zamanda Cumhur ittifakını o zamanlar kurmuş oluyordu. Çünkü hem MHP ve hem de diğer partililerin tabanlarından oy almayı başarmıştı. Bu başarının altında canhıraş bir koşturmaca ve aşk ile çalışmanın yanı sıra halk içinde ayrımcılık yapmama, hizmeti adil bir şekilde dağıtmış olmanın bereketi vardı.


Yorumlar