Anasayfa /  Güncel

3 katlı İstanbul tüneli nereden geçecek?

İstanbul son yılların en büyük projesine hazırlanıyor. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli yapımı için ihalede düğmeye basıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'a nefes aldıracak üç katlı projeyle ilgili beklene müjdeyi verdi. Büyük İstanbul tüneli projesi bu yıl tamamlanıyor. 2018 yılında yap işlet devret modeliyle ihaleye çıkılacak. 3 katlı tüp geçit tamamlandığında İncirli - Söğütlüçeşme arası sadece 40 dakika olacak. Bu hatta günde 6.5 milyon yolcu taşınacak. Peki 3 katlı tünel nereden geçiyor, şanslı ilçeler nereler? İşte İstanbul'un heyecanla beklediği proje;

Abone ol
Abone ol 11 Ekim 2017 15:39

İstanbul 3 katlı tüneliyle ilgili önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın bugün gelen yeni açıklamasını verelim. Arslan, etüt proje çalışmaları başlayan Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi kapsamında deniz dibi sondajlarının gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu yılın sonunda proje çalışmaları tamamlanarak 2018'de yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapım ihalesine çıkılacak." dedi.

İncirli'den girecek Söğütlüçeşme'den çıkacak : Ahmet Arslan muhteşem projenin 2018 yılında inşasına başlanacağını belirtip şu bilgileri verdi: "İncirli'den yer altına girecek raylı sistem, Mecidiyeköy'den, Zincirlikuyu'dan denizin altından geçecek, Söğütlüçeşme'den girip Kadıköy-Kartal'a, Marmaray'a bağlanmış olacak. Avrupa yakasında Hasdal'dan yer altına girecek tünel, aynı şekilde bu tünelle birleşecek, Anadolu yakasına geçtikten sonra da Çamlık'tan çıkarak TEM'e bağlanacak. Bu, karayolu taşımacılığında otomobiller için önemli bir avantaj olacak, raylı sistem anlamında çok daha önemli bir avantaj. 

-Marmaray, Halkalı'dan Gebze'ye kadar bütün raylı sistemlerle entegre olarak gidiyor. Bu da onun bir benzeri olarak İncirli'den Sögütlüçeşme'ye kadar birçok raylı sistemle entegre olacak, günde 6,5 milyon yolcunun taşındığı raylı sistemleri entegre edecek. İnsanların kapısından çıktığı zaman bir başka hatta aktarma yaparak, raylı sistemle seyahatini devam ettirmesi anlamına geliyor. Çok önemli bir proje ve önemli mesafe katettik. Önümüzdeki yıl ihalesini gerçekleştirip, yapım süreçlerini başlatmış olacağız."

3 Katlı tünelde neler var : İstanbul Boğazı'nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak..

Tünelin güzergahı : İstanbul 3 katlı tüneli büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada bir ilk olacak. Tünel İncirli-Söğütlüçeşme arasını 40 dakikaya indirecek. Hem demiryolu ağını metrolarla, hem karayolunu otobanlarla birleştirecek. 



Tünel nerelerden geçiyor : İstanbul 3 katlı tüp gecidinde projenin bir ayağı İncirli'den başlıyor ve sırasıyla şu ilçe ve semtlerden geçiyor: İncirli, Zeytinburnu, Cevizlibağ, Edirnekapı, Sütlüce, Perpa, Çağlayan, Mecidiyeköy, Gayrettepe, Küçükyalı, Altunizade, Ünalan, Söğütlüçeşme. İkinci ayağını ise Hasdal-Çamlık arası oluşturuyor.



İki yaka arası 40 dakika : Tünel; TEM Otoyolu, E-5 Karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak..

14 dakika : Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor..




Yorumlar