Anasayfa /  Güncel

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart İlkbahar Ekinoksu (bahar gün dönümü), Kuzey Yarım Küre’de kışın bitişi, baharın gelişi olarak kabul ediliyor.

Abone ol
Abone ol 21 Mart 2019 00:29

Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart İlkbahar Ekinoksu (bahar gün dönümü), Kuzey Yarım Küre’de kışın bitişi, baharın gelişi olarak kabul ediliyor. Google da, birçok özel günde olduğu gibi 21 Mart Nevruz Bayramı ile çakışan İlkbahar Ekinoksuna da özel bir doodle ile dikkat çekti. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

Kuzey Yarım Küre’de kışın bitimiyle ilkbahar mevsimi başlarken, Güney Yarım Küre’de ise yaz sona erer ve sonbahar mevsimi başlar.

bahar-yorgunlugu-kadin-gidahatti

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir?

Kuzey Yarım Küre’de 21 Haziran (En uzun gündüz, en kısa gece) tarihine kadar günler uzayıp geceler kısalırken, Güney Yarım Küre’de ise tam tersi gerçekleşir.

Güneş ışınlarının Ekvator’a öğle vakti dik açıyla düştüğü ve gölge boylarının sıfır olduğu 21 Mart’ta gün ve gece ise eşit uzunluktadır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu’ndan (bahar gün dönümü) sonra güneşin doğduğu yer, Haziran gündönümünde kuzeydeki en yüksek noktasına ulaşana kadar ilerler.

Dolayısıyla 21 Mart ile birlikte gündüzler uzayıp geceler kısalırken, havalar da ısınmaya başlar.

Kuzey Kutbu’nda 6 ay sürecek gündüz, Güney Kutbu’nda ise 6 ay sürecek gecenin başlangıç tarihidir.

Google da güne özel doodle ile dikkat çekti

Dünyada birçok önemli günü özel doodle ile anan Google, 21 Mart İlkbahar Ekinoksunu da unutmadı.

20 Mart’ta Google arama sayfaları İlkbahar Ekinoksu 2019 ifadesi ve görseliyle açıldı.


Etiketler Kuzey Yarım Küre
Yorumlar