Anasayfa /  Yaşam

Greta Thunberg yılın kişisi seçildi !

Time dergisi 1927'den beri her yılın sonunda seçtiği 'Yılın Kişisi' için 2019'da 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'i layık gördü.

Abone ol
Abone ol 11 Aralık 2019 17:43

Ünlü dergi yılın kişisi olarak genç iklim aktivisti Greta Thunberg'i seçti. Bu yılki adaylar arasında ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve Hong Kong protestocuları vardı.

Time dergisi her yıl kitlelere ilham veren, kişi ya da grupları yılın kişisi seçerek manşetine taşıyor.

 

Dergi BM'de dünya liderlerine 'Sadece paradan bahsediyorsunuz, bu ne cesaret?' diye azarladığı konuşması, devlet başkanlarının kendisi için söylediği şeyleri Twitter hesabının bio kısmına yazması ve özellikle de ABD Başkanı Donald Trump'a attığı bakışla bu yıl adından bir hayli söz ettiren Thunberg için 'gençliğin gücü' ifadesini kullandı.

GRETA THUNBERG KİMDİR?

Okul grevi ve düzenlediği eylemlerle çevrecilerin tanılan yüzü olan 16 yaşındaki İsveçli aktivist, sesini dünyanın en önemli konferanslarında politikacılara yaptığı konuşmalarla duyurdu.

Genç aktivist 8 yaşında iklim değişikliği ve küresel ısınma terimleriyle karşılaşmış ve küresel iklim sorunlarının insan eylemleri sonucunda gerçekleştiğini ve iklim değişikliğini önlemede ne derece yetersiz kalındığını öğrendi. Küçük Greta yaşadığı hayal kırıklığı sonucu 11 yaşında depresyona girdi. Thunberg ocak ayında 17 yaşına basacak.

ASPERGER SENDROMU VAR
Kendi yaşındaki diğer çocuklar gibi kutupların eridiği, kutup ayılarının yok olduğu ve denizlerin plastik atıklarla zehirlendiğini anlatan belgeseller izlemiş Greta. Ancak diğer çocukların aksine bu görüntüleri unutamamış ve iklim hareketinin aciliyetini daha o yaşlarda fark etmiş.

Bu dönem yemek yememeye ve konuşmamaya başlamış. Yalnızca çok gerekli olduğunda konuşan Greta’ya otizmin bir türü olan asperger sendromu ve seçici konuşmamazlık teşhisi konmuş.

Yaşadığı yeme bozukluğu nedeniyle yaşıtlarına göre çok daha küçük görünen genç aktivist hastalığını şöyle tanımlıyor; "Otizmin bir versiyonu ve beni diğerlerinden biraz farklı kılıyor. Ben gerçekten ‘sosyal oyuna’ katılmayı sevmiyorum. Yalan söyleyemiyorum. Bir şey söyleyip söylediğimin aksini yapamıyorum."

Asperger sendromuna sahip insanlar için özellikle varoluşsal konularda siyah ve beyaz dışında başka bir seçenek olmadığını söylüyor Greta. Küresel ısınmayı, iklim değişikliğini, emisyonları hayati meseleler olarak görüyor.

 

 

Yorumlar