Anasayfa /  Foto Galeri

Görme engelli vatandaşlar için saydam oy pusulası YSK'ya sunuldu!

Bugüne kadar yapılan seçimlerde, oy verme kabinine yanlarında başka biri ile girmek zorunda olan görme engelli vatandaşlar, pusulanın yanlarındaki kişinin söylediği kısmına mühür bastıkları için kendi istedikleri partiye oy verdiklerinden emin olamıyordu. İşte bununla ilgili bir çalışma yapıldı, saydam oy pusulası şablonları geliştirildi. Yüksek Seçim Kurulu'na sunulan proje kabul edilirse önümüzdeki seçimlerde kullanılmaya başlanacak.

Görme engelli vatandaşlar için saydam oy pusulası YSK'ya sunuldu! - Sayfa 1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Beyazay Derneği arasında yapılan protokolle görme engellilerin yanında başka birisi olmadan oy kullanmasını sağlayan saydam şablon geliştirildi. Uygulamalı olarak tanıtılan saydam şablon, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kabul edilirse, önümüzdeki seçimlerde yurt genelinde kullanılacak.

Görme engelli vatandaşlar için saydam oy pusulası YSK'ya sunuldu! - Sayfa 2

Milletvekili Seçim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un nisan ayında Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Beyazay Derneği arasında görme engellilerin oyun gizliliği esasına uygun olarak oy kullanabilmesini sağlamak amacıyla protokol yapıldı. 

Görme engelli vatandaşlar için saydam oy pusulası YSK'ya sunuldu! - Sayfa 3

Protokol kapsamında Braille alfabesi kullanılarak üretilen saydam oy pusulası şablonları geliştirildi. Üretilen şablon bugün Kocaeli'deki bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde düzenlenen programla uygulamalı olarak tanıtıldı. 

Görme engelli vatandaşlar için saydam oy pusulası YSK'ya sunuldu! - Sayfa 4

Programa AK Parti YSK Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ve görme engelli vatandaşlar katıldı.