Anasayfa /  Teknoloji

Pi Day 14 Mart'ta ne kutladı? Google Pi Day 14 Mart kutlamasını Doodle yaptı izle

Pi Günü, dünya çapında 14 Mart (3/14) günü kutlanmaktadır. Pi (Yunanca “ π ”), bir sabitin - bir dairenin çevresinin çapına oranı - yaklaşık olarak 3.14159 olan bir sabiti temsil etmek için kullanılan semboldür. Google Pi Day 14 Mart kutlamasını Doodle taşıdı

Abone ol
Abone ol 14 Mart 2018 01:25

Pi Günü, dünya çapında 14 Mart (3/14) günü kutlanmaktadır. Pi (Yunanca “ π ”), bir sabitin - bir dairenin çevresinin çapına oranı - yaklaşık olarak 3.14159 olan bir sabiti temsil etmek için kullanılan semboldür.

Pi, ondalık noktasının ötesinde bir trilyon rakamın üzerinde hesaplanmıştır. İrrasyonel ve aşkın bir sayı olarak, tekrarlama veya desen olmadan sonsuza kadar devam edecektir. Tipik hesaplamalar için sadece bir avuç rakam gerekirken, Pi'nin sonsuz doğası onu ezberlemek için eğlenceli bir meydan okuma yapar ve daha fazla sayıyı hesaplayarak hesaplar.

Pi ( π ) bir dairenin çevresinin çapına oranıdır. Pi sabit bir sayıdır, yani herhangi bir boyuttaki tüm daireler için Pi aynı olacaktır.

Bir dairenin çapı, kenardan kenara olan mesafedir ve merkezden düz olarak ölçülür. Bir dairenin çevresi etraftaki mesafedir.





PI'NIN TARIHI

Dairesel nesneleri ölçerek, her zaman bir dairenin etrafındaki genişliğinin 3 katından biraz daha fazla olduğu ortaya çıktı. Kutsal Kitabın Eski Antlaşması'nda (1 Krallar 7:23), dairesel bir havuz, yaklaşık 30 tane küp ve yaklaşık 10 tane küp olarak anılır. Mathematician Arşimed, çemberleri yaklaşık olarak çevreleyen çokgenler kullanmış ve Pi'nin yaklaşık 22/7 olduğunu tespit etmiştir. Sembol (Yunanca “ π ” harfi ) ilk kez 1706'da William Jones tarafından kullanılmıştır. Dairelerin 'çevresi' için bir 'p' seçildi ve πİsviçreli matematikçi Leonhard Euler tarafından 1737'de kabul edildikten sonra popüler hale geldi. Son yıllarda Pi'nin ondalık rakamını aşan bir trilyon rakamdan fazla olduğu hesaplandı. Tüm evrenimizin küresel hacmini doğru bir şekilde hesaplamak için ondalık basamağından yalnızca 39 hane gereklidir, ancak Pi'nin sonsuz ve desensiz doğası nedeniyle, ezberlemek ve sayısal olarak daha fazla sayı hesaplamak için eğlenceli bir meydan okumadır.





GEOMETRI

Sayı pi, çevreleri içeren geometri problemlerini çözerken çok kullanışlıdır. İşte bazı örnekler:




Bir dairenin alanı.

A = π r 2

“R” nerede yarıçaptır (merkezden çemberin kenarına olan mesafe). Ayrıca, bu formül şakanın köküdür “Pies kare değildir, yuvarlaktır!”





Bir silindirin hacmi.

V = π r 2 sa

Dikdörtgen bir prizmanın hacmini bulmak için, uzunluk × genişlik × yüksekliği hesaplarsınız. Bu durumda, uzunluk × genişlik bir tarafın (taban) alanıdır, daha sonra prizmanın yüksekliği ile çarpılır. Benzer şekilde, bir silindirin hacmini bulmak için, tablonun alanını (dairenin alanı) hesaplar, daha sonra bunu silindirin yüksekliği (h) ile çarpın.



Yorumlar