Anasayfa /  Teknoloji

Google Görseller Telif Hakları Değişikliği! Google Görseller Fotoğrafların Hak Sahiplerini Gösterecek

Dünyanın en çok tercih edilen arama motoru olan Google, aramadan farklı olan araçlarını güncellediği gibi arama tarafında da güncellemeler yapmaya devam ediyor. Yakın zamanda en çok dillendirilen konulardan bir tanesi olan Google’da yer alan görsellerin telif hakları ile ilgili bir açıklama geldi. Google görseller telif hakları önlemi ile arasının pek iyi olmadığını söyleyebileceğimiz fotoğrafçılara uzatılmış bir zeytin dalı olarak da düşünülebilir.

Abone ol
Abone ol 05 Ekim 2018 04:47

Google Görseller Telif Hakları Değişikliği

Google, fotoğrafçılık konsorsiyumu CEPIC(Center of the Picture Industry) ve haber medyasının küresel teknik standartlar bütünü olan IPTC(International Press Telecommunications Council) arasındaki işbirliği yaptığını ve bundan sonra Google Görseller’de yer alan içeriklerin meta verilerine ve hak sahipleri ile ilgili bilgilere erişebileceğini açıkladı.

Mevcut yapıda web’de yer alan görsellerin kimin tarafından hazırlandığını ve görsellerin haklarına kimin sahip olabileceğini tespit etmek çok kolay değildir. Bu bilgiler genellikle görsel meta verilerinin bir parçasıdır ve görsel telif hakkı ve lisans bilgilerinin korunmasında kilit rol oynar. Eylül ayının sonlarından başlayarak Google Görseller’de yer alan her görsel arama sonuçlarında içerik oluşturucusu ve lisans bilgilerini içeren meta veriler ile birlikte sıralanmaya başladı. Google Görseller’de bu bilgileri görmek için yani meta veri alanlarını görüntülemek için “Görsel Lisansları(Images Credit)” bağlantısını tıklayabilirsiniz. Önümüzdeki haftalarda tüm dünyada aktif olacağı gibi ayrıca telif hakkı bildirimi meta verileri de eklenecek.

Google ayrıca CEPIC ve IPTC ile gerçekleştirilen ortaklık ile birlikte fotoğrafçılara, fotoğraf ajanslarına ve yayıncılara, görüntü metalarında telif hakkı ve ilişkilendirme bilgilerini dahil ederek daha iyi kullanım kılavuzu oluşturmayı hedefliyor.

Fotoğrafçılar ve markalar için dijital varlık yönetimi araçları sağlayıcısı olan PhotoShelter’in CEO’su Andrew Fingerman, bu gelişmenin  Google Görseller için neden büyük bir adım olduğunu şu şekilde açıklıyor: “Google Görseller sonuçlarında IPTC meta veri standartlarının kullanılması, lisansların uygun şekilde ilişkilendirilmesini ve fotoğrafçıların desteklenmesini sağlamaya yardımcı olacak” Ayrıca, içerik ve içerik oluşturucuların keşfedilebilirliğini artırırken telif hakkı. Bu profesyonel fotoğraf topluluğu için bir kazançtır. ”

KAYNAK: Google Blog


Yorumlar