Anasayfa /  Teknoloji

Google'da çalışmak için tüyolar

Teknoloji devi Google'da çalışmak milyonlarca kişinin hayallerini süslüyor. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için yapmanız gerekenleri en yetkili isimlerden biri açıkladı.

Abone ol
Abone ol 14 Ekim 2017 22:07

Google’ın platformlar ve ekosistemler başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer şirkette işe girmek isteyen adaylar için tüyolar paylaştı. 

Lockheimer, öncelikle şirketin spesifik alanlarda kendini geliştirmiş kişileri tercih ettiğini belirtiyor. 

Business Insider’a konuşan Lockheimer, adayların net ve ne istediğini biliyor olmalarının onları diğerlerinden bir adım öne çıkardığının altını çizdi. 

Lockheimer, Google çalışanının her yıl proje değiştiriyor olması nedeniyle esnek çalışma sistemine adapte labilecek adayların da tercih edildiğini belirtti. 

Google'ın 'dünyanın en kaçık iş yeri' olarak da anılan ofisinde 5 bin sterlinlik uyku kozalarında öğle uykuları, karavanlarda toplantılar, köpekler için personel kartları, ve kantinde ücretsiz ıstakoz günlük hayatın olağan bir parçası. İşte Google’ın iç dünyasını bir bakış...

Çatıların üstündeki çayırlarda yetişen çilekler, üç şeritli olimpik yüzme havuzu, ses geçirmeyen 'uyku kozaları,’ kaşmir göz maskeleri ve kaz tüyü yorganlar. Adeta dünyanın en güzel oyun alanını akla getiren bu şeyler aslında sadece dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google’ın çalışanlarını şımartmak için sunduğu özelliklerin sadece bir kaçı. 

Arama motorunu kötüye kullanmaktan ötürü AB tarafından geçtiğimiz hafta 2,1 milyar sterlin tutarında para cezasına çarptırılan Google, endüstride yaratıcılık teşvik eden eksantrik ofis alanlarıyla tanınıyor. Gelecek sene inşası başlayacak olan 11 katlı, 1 milyar sterlinlik Google merkez binasının planları bir koşu pisti, basketbol sahası ve 24 saat boyunca açık masaj odaları içeriyor. 

Ancak basına sızan bazı söylentilere göre, milyar dolarlık bu şirketteki tek tuhaflıklar birkaç tasarım farklılığı değil. Google çalışanların kilolarını kontrol ediyor, saçlarını kesiyor ve onlara gün içinde şekerleme yapmayı zorunlu kılıyor. İşte Google’ın iç dünyasını bir bakış... 

GİRMESİ DE ÇIKMASI DA ZOR

Google’da çalışmak isteyen başvuru sahipleri beş titiz röportaja tabi tutuluyor ve en zeki adaylar tespit ediliyor. Kusursuz CV’lere sahipleri adaylar bile, 'Bu ülkede her yıl kaç tane saç kesimi gerçekleşmekte?', 'Bu bina için bir tahliye planı tasarla' veya ‘Her bir odaya girdiğinizde bir şarkı çalacak olsa, o şarkı ne olur?” gibi soruların karşısında şaşırıp kalıyor. 

Yeni personel üyelerine 'Noogler' adını takan Google, içinde yaklaşık 20.000 kişinin bulunduğu eski çalışanlar grubuna ise 'Xoogler' olarak hitap ediyor. İşe aldığı insanları bu kadar özenle seçen Google, insanların şirketten ayrılmasına çok sıcak bakmıyor. Eski çalışanlarını Xoogler mezunlar ağına kaydediyor, ve danışmanlık, sunumlar ve ağ kurma etkinlikleri için sık sık eski çalışanlarıyla etkinlikler gerçekleştiriyor. 

Google’ın insan kaynakları departmanına verilen ad ‘POPS.’ POPS’da çalışan İnsan Analistler çalışanlara alışılmışın dışında çok daha uygulamalı bir yaklaşım sergiliyor. Google çalışanları öğle yemeği tercihlerinden, spor salonunu ne kadar sık kullandıklarına dair her konuda anketlere tabi tutuluyor. Daha sonra elde edilen veriler şirket verimliliği ve hırsı ölçmek için kullanılıyor. 


Yorumlar