Anasayfa /  Teknoloji

Dünya Günü nedir? Google Dünya Günü Doodle Yaptı

Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun önemli günler ve olaylar veya kişilerle ilgili sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına yer vererek Doodle yapıyor. Bu gün Google Dünya Günü Doodle Yaptı. Dünya Günü nedir? Okurlar Dünya Günü nasıl ortaya çıktı, anlamı nedir diye merak ediyor. Dünya Günü, dünyamızın giderek daha fazla çevresel tehditle karşı karşıya kalmasına dikkat çekmek için ilan edildi. 22 Nisan Dünya Gününüz kutlu olsun. Dünya Günü hakkında merak edilenler haberimizde

Abone ol
Abone ol 22 Nisan 2019 01:02

22 Nisan Dünya Günü nedir? Google Türkiye ana sayfasını açan kullanıcılar Dünya Günü sürpriziyle karşılaştı ve Dünya Günü’ne özel Doodle hazırlandı. Peki, Dünya Günü tarihçesi nedir? Dünya Günü anlamı ve önemi merak ediliyor. Dünya Günü, UNESCO tarafından kabul edilmiş ve çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla ilan edilmiş bir gündür. Doodle’da dünya üzerinde farklı türlerde ve pek bilinmeyen canlı türleri tanıtıldı. Yapılan açıklamada; “Burada ele aldığımız canlılar, evimiz dediğimiz bu gezegendeki birbirinden farklı, benzersiz ve olağanüstü yaşam formlarının yalnızca çok küçük bir parçasını temsil ediyor. Dünya Günü Kutlu Olsun!” denildi.

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

DÜNYA GÜNÜ 2018 İPUÇLARI

Bugün, bizden önce nesiller boyu devam eden zengin, geniş Dünya'yı onurlandırıyor ve hayatı beslemeye ve merak uyandırmaya devam ediyor. Tahmini olarak 4.543 milyar yaşında olan Dünya, yaşamı barındırdığı bilinen Evrende hala bilinen tek nesne. Aynı zamanda Güneş Sistemi'ndeki en yoğun gezegendir ve dört karasal gezegenin en büyüğüdür. Bize sorarsanız, bu, hayranlıkla ilham dolu nitelikler listesi.

Bugünkü Doodle, kirlenmiş ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen bir Dünya hakkında bir rüya gören bir tilki hikayesini izliyor. Tilki bir şaşkınlıkla uyanır ve acilen Dünya'ya bakmak için küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya başlar. Yol boyunca, tilki, çevreyi korumak ve beslemek arayışına katılmak için - kedi Momo ve Google Weather'in en sevdiği kurbağası da dahil olmak üzere - arkadaşlarını canlandırıyor.

Mercan ağartması ve kirlilik gibi şeylerle mücadele etmek için, üç çevreci, daha az et yeme, araba kullanma ve kullanılmayan elektronik cihazların fişini çekme gibi harekete geçmek için ilham alıyor. Minik hayvanlar için bazı kahramanca işler!

DOODLE NEDİR?

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google'ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. 'Duğdıl' şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

DOODLE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı.

Doodle sadece görsellerden ibaret değil

Doodle çalışmaları ilk etapta yalnızca görsellerden ibaretti. Ancak zaman içerisinde bu durumda da değişikliğe gidildi. Günümüzde doodle çalışmaları bir animasyondan ya da video içerikten oluşabiliyor. Bu noktada Google tarafından belirlenen tasarım ekibinin yaratıcılıkları da önemli bir fark ortaya koyuyor. Google'ın yaratıcı ekibi tarafından hazırlanan doodle'lar hem bir geleneği devam ettiriyor hem de dikkat çekici çalışmalar ortaya koyulmasını sağlıyor.






Yorumlar