Anasayfa /  Teknoloji

Backlink Nedir? Ne İş Yarar?

Backlink Nedir? diye sorsak sektörün içerisindeki hemen herkesin bildiği bir terim olan backlink sorduğumuzda herkesin kendince bir tanımlama yapabileceği bir kavram. Arama motorlarının gelişimi ile birlikte tanım olarak bir değişikliğe uğramasa da uygulanması tarafında gelişmeler ve değişiklikler söz konusu olmaktadır. Biz de bu yazımızda sadece terim anlamını değil uygulanması ile alakalı da paylaşımda bulunacağız.

Abone ol
Abone ol 20 Kasım 2018 19:31

Backlink Nedir?

Bir web sitesinin farklı bir web sitesine vermiş olduğu metin, video veya görsele verilen tıklanılabilir bağlantıya backlink denir. Backlink, bir web sayfasının arama motorlarındaki itibarına katkıda bulunur ve arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda çıkması için önemli kaynaklardan biridir.

Alınan backlinkler, arama motorları açık olarak kabul edip üzerinde çalışmalar yapmaya başlamadan önce web dünyasında yayın yapan herhangi bir siteye içeriğine bakılmaksızın faydalı olarak kabul ediliyordu. Zaman içerisinde arama motorlarında yapılan güncellemeler ile backlink alınan sitelerin muhteviyatı daha öndemli hale gelmeye başladı ve şimdilerde alınan backlinkler içerik uygunluğu söz konusu değilse faydalı olmuyor, tam tersi olumsuz etki ediyor.

Backlink Ne İşe Yarar?

Bir web sitesi için çok önemli olan backlink, arama motorları tarafından referans olarak nitelendirildiğini söyleyebiliriz. Referans olan web site sayısının artması yani çok fazla web sitesi tarafından backlink verilmesi link verilen web sitesinin popüler olduğunu ve ilgili backlink analizine göre de kalitesini belirlemede önemli bir kriterdir. Buradan da anlaşılacağı gibi backlink SEO için önemli bir yere sahiptir.

Alınan backlinkin web sitesine fayda sağlaması için kaliteli, nitelikli, ilgili ve kalıcı olması önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Google’ın algoritmalarından bir tanesi olan Trustrank da web sitenize aldığınız backlinklerin değerlendirilmesiyle web sitenize bir değer verir.

Backlink ağınızı oluştururken dikkat etmeniz gereken hususlardan öne çıkanları paylaşmak istiyoruz.




Link aldığınız sitelerin içeriğinizle alakalı olmasına özen gösterin.


Link aldığınız web sitelerinden sürekli aynı anahtar kelimeye backlink almayın.


Yine aynı şekilde aldığınız backlinkleri aynı sayfaya almayın, çeşitlilik sağlayın.


Backlink alımını bir iki gün vey kısa bir zaman dilimine sığdırmayın, geniş zamanlarda alımı gerçekleştirin.


Sosyal platformlardan link almaya ve etkileşim oluşturmaya çalışın.


Link aldığınız kaynakların tek düze olmamasına özen gösterin. Forum, yorum, içerik veya bloglar aracılığıyla backlik alarak çeşitlilik sağlayabilirsiniz.


Link aldığınız web sitesinin daha önce arama motorları tarafında banlanmamış olmasına dikkat edin.


Sürekli link çıkışı yapmaya odaklanmış web sitelerinden backlink almayın.



Yorumlar