Anasayfa /  Teknoloji

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Doodle oldu! 1 Mayıs nedir, neden Doodle'ı oldu?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Doodle oldu! 1 Mayıs nedir, neden Doodle'ı oldu? Teknoloji devi Google açılış sayfasında özel günler ve önemli kişiler için olarak hazırladığı doodle'lara bir yenisini daha ekledi. Tüm dünyada coskuyla kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü unutmadı ve Doodle yaptı. Peki 1 Mayıs nedir, Google 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü neden Doodle yaptı? İşte bu sorunların yanıtları haberimizde...

Abone ol
Abone ol 01 Mayıs 2019 00:09

1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü Doodle oldu! 1 Mayıs nedir, neden Doodle'ı oldu? Teknoloji devi Google açılış sayfasında özel günler ve önemli kişiler için olarak hazırladığı doodle'lara bir yenisini daha ekledi. Tüm dünyada coskuyla kutlanan 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Gününü unutmadı  ve Doodle yaptı. Peki 1 Mayıs nedir, Google 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü neden Doodle yaptı? İşte bu sorunların yanıtları haberimizde...

Google, açılış sayfasında özel günler ve önemli kişiler için olarak hazırladığı doodle'lara bir yenisini daha ekledi. 1 Mayıs 2019'da Google'a girenler, arama ekranının üzerinde 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü kutlayan doodle ile karşılaştı. 

Dünyaca ünlü arama motoru Google, ülkemizin en önemli bayramlarından 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü veya İşçi Bayramını unutmadı ve bugüne özel bir Doodle yaptı. 

Kullanıcılar görsele tıklandığında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili tüm bilgilere erişe biliyor. 

İşte Google'ın 1 Mayıs İşçi Bayramı için yaptığı Doodle'ı;

Doodle nedir?

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google'ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. 'Duğdıl' şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

Doodle ne zaman ortaya çıktı?

İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı.

Doodle sadece görsellerden ibaret değil

Doodle çalışmaları ilk etapta yalnızca görsellerden ibaretti. Ancak zaman içerisinde bu durumda da değişikliğe gidildi. Günümüzde doodle çalışmaları bir animasyondan ya da video içerikten oluşabiliyor. Bu noktada Google tarafından belirlenen tasarım ekibinin yaratıcılıkları da önemli bir fark ortaya koyuyor. Google'ın yaratıcı ekibi tarafından hazırlanan doodle'lar hem bir geleneği devam ettiriyor hem de dikkat çekici çalışmalar ortaya koyulmasını sağlıyor.

1 Mayıs neden Doodle oldu?

Doodle böyle ortaya çıktı; İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı. İşte bu yüzden Google insanlar için önemli olan günleri, değerli kişilerin ölüm yıl dönümlerini, Ülkemizin bayramlarını unutmayarak, bu günlere özel doodle yaparak Gooogle'ın giriş sayfasında yayınlıyor? Peki 1 Mayıs önemi ve tarihçesi nedir? 1 Mayıs’ta neler oldu? haberimizin devamında 1 Mayıs tarihi ile ilgili gelişmeleri sizler için derledik...

1 Mayıs önemi ve tarihçesi nedir? 1 Mayıs’ta neler oldu?

İşçilerin birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kutlanıyor. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

DÜNYADA 1 MAYIS TARİHİ

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

Türkiye'de 1 Mayıs'ın tarihçesi

Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar.

1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.

1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.

1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.


Yorumlar