Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Google Duygu Asena'yı doodle yaptı! Duygu Asena kimdir?

Dünyaca ünlü arama motoru Google önemli günleri unutmadığı kadar Türkiye'de yaşamış önemli isimleri de unutmuyor. Google, Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena'nın doğum gününü unutmadı ve Doodle yaptı. Google giren kullanıcılar yeni doodle'ı görünce resimdeki kişinin kim olduğunu merak etmeye başladı. Duygu Asena kimdir? Google Duygu Asena'yı neden Doodle yaptı? İşte Duygu Asena kimdir sorusunun yanıtı ve hakkında derlediğimiz bilgiler...

Abone ol
Abone ol 19 Nisan 2019 01:00

Dünyaca ünlü arama motoru Google önemli günleri unutmadığı kadar Türkiye'de yaşamış önemli isimleri de unutmuyor.  Google, Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena'nın doğum gününü unutmadı ve Doodle yaptı. Google giren kullanıcılar yeni doodle'ı görünce resimdeki kişinin kim olduğunu merak etmeye başladı. Duygu Asena kimdir? Google Duygu Asena'yı neden Doodle yaptı? İşte Duygu Asena kimdir sorusunun yanıtı ve hakkında  derlediğimiz bilgiler...



Duygu Asena Kimdir?



Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilen Duygu Asena 19 Nisan 1946’da doğdu. 30 Temmuz 2006’da beyin tümörü nedeniyle İstanbul’da vefat etti. Dünyaca ünlü arama motoru Google Duygu Asena'nın doğum gününü unutmadı ve ona özel bir Doodle hazırladı.

İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70’lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena’nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan’da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.

Yayınlanan kitapları sırasıyla:

Kadının Adı Yok, 1987

Aslında Aşk da Yok, 1989

Kahramanlar Hep Erkek, 1992

Değişen Bir Şey Yok, 1994

Aynada Aşk Vardı, 1997

Aslında Özgürsün, 2001

Aşk Gidiyorum Demez, 2003

Paramparça, 2004

Duygu Asena, 30 Temmuz 2006’da beyin tümörü nedeniyle İstanbul’da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

Duygu Asena TV 8 ekranlarında yayınlanan Sesli Düşünenler programına konuk olmuş ve feminizm üzerine konuşulup, yazılanları böyle yorumlamıştı;

DOODLE NEDİR?

Doodle, her ne kadar çok daha önceden de kullanılan bir terim olsa da internetin ve arama motoru Google'ın ortaya çıkmasından sonra daha farklı bir anlama sahip. 'Duğdıl' şeklinde okunan Doodle günümüzde, arama motoru Google'ın ana sayfasında 'Google' yazan logosunun sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarına dönüşmesi anlamına geliyor. Doodle denildiğinde insanların aklına gelen şey dikkat çekici logolar oluyor.

İşte Google tarafından Duygu Asena için yapılan Doodle;

DOODLE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

İnternetin, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olmasından sonra Doodle'lar da bir hayli önem taşımaya başladı. Google tarafından oluşturulan ilk Doodle çalışması 20 Ağustos 1998 tarihinde gerçekleşti. İlk doodle 'Burning Man' festivali için yapıldı ve büyük beğeni toplamasından sonra bir gelenek haline geldi.

Doodle zaman içerisinde popülerlik kazanmaya başladıktan sonra Google'ın da doodle'lar için verdiği önem giderek arttı. İlk olarak Google, sadece önemli günler için doodle'lar hazırlayıp yayınladı. Ancak günümüzde bu durum giderek arttı ve ünlü kişilerin doğum günlerinden önemli bayramları ya da festivalleri kutlamak için de özel doodle'lar hazırlanmaya başladı.

Doodle sadece görsellerden ibaret değil

Doodle çalışmaları ilk etapta yalnızca görsellerden ibaretti. Ancak zaman içerisinde bu durumda da değişikliğe gidildi. Günümüzde doodle çalışmaları bir animasyondan ya da video içerikten oluşabiliyor. Bu noktada Google tarafından belirlenen tasarım ekibinin yaratıcılıkları da önemli bir fark ortaya koyuyor. Google'ın yaratıcı ekibi tarafından hazırlanan doodle'lar hem bir geleneği devam ettiriyor hem de dikkat çekici çalışmalar ortaya koyulmasını sağlıyor.

TRHABERLER ÖZEL / MEHMET MERT ALTINUÇ


Yorumlar