Anasayfa /  Güncel

Golan Tepeleri nerede haritadaki yeri neresi?

Golan Tepeleri nerede, neden önemli sorular merak konusu oldu. İsrail'in kuzeydoğusunda yer alan Golan Tepeleri, su kaynağı yönünden zengin olması ve güvenlik açısından önemli bir konuma sahip olması nedeniyle İsrail'in çeşitli zamanlarda saldırısı ile karşılaşmıştır.

Abone ol
Abone ol 22 Mart 2019 23:26

Golan Tepeleri stratejik önemi dolayısıyla tarih boyunca birçok kez işgal altında kalmıştır. Harita üzerinde ele alındığında İsrail'in kuzeydoğusunda yer alan Golan Tepeleri, su kaynağı yönünden zengin olması ve güvenlik açısından önemli bir konuma sahip olması nedeniyle İsrail'in çeşitli zamanlarda saldırısı ile karşılaşmıştır.

Peki, Golan Tepeleri harita üzerinde nerede yer alıyor ve önemi tam olarak nedir? İşte, bölgenin tarihi gelişimi hakkında bazı bilgiler

Golan Tepeleri, geniş bir plato üzerine kurulu su kaynakları ile zengin bir bölge olarak bilinmektedir. Bölgede sürekli olarak el değiştirme teşebbüsünde bulunulan Golan Tepeleri'ni İsrail için önemli kılan etkenlerin başında güvenlik ve su geliyor. Bölge güvenlik açısından gözardı edilemeyecek kadar jeostratejik bir konumda ve zengin su yataklarına sahip.

ÖNEMİ NEDİR: İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri'ndeki su kaynaklarından temin ediyor.

Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve Şam'a sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunan Golan Tepeleri'ni elinde tutan İsrail, bu sayede komşu ülkelere karşı büyük bir stratejik avantaj sağlıyor.

Uluslararası hukuka göre Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün'le de sınırı bulunuyor.

Yahudilere ait kutsal metinlerde birçok kez Golan bölgesine atıfta bulunulması da bölgeyi çoğu dindar Yahudi'nin gözünde kutsallaştırıyor.

Bu tür nedenlerle İsrail iç siyasetinde de önemli bir yer tutan Golan Tepeleri, İsrail tarafından "ülkelerinin vazgeçilmez bir parçası" olarak görülüyor.

TARİH BOYUNCA BİRÇOK KEZ GÜNDEM KONUSU OLDU: Golan Tepeleri'nde 30'dan fazla Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 20 bin civarında Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuk, buradaki Yahudi yerleşimcilerin varlığını illegal olarak değerlendiriyor.

Golan Tepeleri'nde ayrıca 25 bin civarında da Suriyeli Dürzi Arap yaşıyor. İsrail'in 1967'de işgal ve 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin eteklerindeki köylerde yaşayan Dürzi Araplar, anavatanları olan Suriye’ye bağlanıp karşı yakada kalan akrabalarıyla birleşmek istiyor.

İsrail üniversitelerinde eğitim almayı büyük oranda reddeden Golanlı Dürziler, iç savaşın patlak verdiği 2011'e kadar, Golan Tepeleri'nde konuşlu bulunan BM Barış Gücü ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün gözetimindeki bölgelerden eğitim amacıyla Suriye'ye gidebiliyorlardı. Şimdi ise bu imkandan da mahrumlar.

Golan Tepeleri'nin eteklerindeki Mecdel Şems, Mas'ada, Bukata, Ayn Kanya ve El-Gacar köylerinde yaşayan bu Dürzi Araplar hala evlerinin duvarlarına Suriye bayrakları asıyor. Köylerinin meydanlarına Arap geleneğine uygun anıt ve heykeller diken Golanlı Dürziler, coğrafyanın el değiştirmesine rağmen kültürlerini yaşamaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

İsrail'in 1981'de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bölgelerini ilhak ettikten sonra vatandaşlığa geçirmek istediği Golanlı Dürzi Araplar, 1982'de kitlesel bir grevle İsrail'in bu adımına karşı çıkarak vatandaşlığa geçme senaryosunun uygulanmasına izin vermemişti.


Yorumlar