Anasayfa /  Foto Galeri

Golan tepeleri gerçekte kimin? Haritaya bakın İsrail bu yüzden istiyor...

Golan tepeleri gerçekte kimin? Haritaya bakın İsrail bu yüzden istiyor... - Sayfa 1

İSRAİL işgali altında olan Golan Tepeleri gerçekte Suriye'nin toprağı, haritaya baktığınızda bu tepelerin neden önemli olduğunu daha net göreceksiniz. İsrail'in uşaklığını yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Kudüs kararının ardından Golan Tepeleri için bugün imzayı atıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu bunun için Beyaz Saray'a yemeğe davet etti. Peki Golan Tepeleri kararnamesi neden şimdi imzalanıyor, gerçekte bu tepeler kimin? İşte Golan tepeleri hakkında bilmeniz gereken asıl gerçekler:

Golan tepeleri gerçekte kimin? Haritaya bakın İsrail bu yüzden istiyor... - Sayfa 2

Golan tepeleri haritası Golan Tepeleri tam İsrail ile Suriye'nin arasında yer alıyor. Kuzey kesiminde Lübnan'ın, güneyinde ise Ürdün'ün tepeyle sınırı var. Golan tepeleri stratejik konumu ile olduğu kadar su kaynakları bakımından da hayati öneme sahip.

Golan tepeleri gerçekte kimin? Haritaya bakın İsrail bu yüzden istiyor... - Sayfa 3

Golan tepeleri gerçekte kimin? Resmi olarak Suriye'nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967'de İsrail ve Arap ülkelerini karşı karşıya getiren Altı Gün Savaşı'nda işgaldi. Tepelerden çekilmeyen İsrail, 1981 yılında da burayı ilhak etti.

Golan tepeleri gerçekte kimin? Haritaya bakın İsrail bu yüzden istiyor... - Sayfa 4

BM kararıyla İsrail işgalci İsrail'in tek taraflı bu ilhakı uluslararası toplum tarafından tanındı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda. ABD Başkanı Donald Trump işte 'bu tanıma' süreci için bir kararname hazırlattı. Bu kararname ile ABD İsrail işgalini tanımış olacak.