GÖĞÜS AĞRISI ASTIM BELİRTİSİ OLABİLİR.

Göğüs ağrıları önemli hastalık belirtisi olabilir.

 1-Kalp hastalıkları

2-Mide hastalıkları

3-Akciğer hastalıkları

4-Göğüsün yumuşak doku hastalıkları

5-Akciğer zarı hastlalıkları.

 Bu hastalıkların hepsinde ayrı ayrı belirtiler verir.Bazen bütün belirtiler içiçe geçer.Akciğerler pasif organlardır.Kalp gibi otomatik çalışma özelliği yoktur.Akciğeri göğsümüzde bulunan kasların kasılması ve gevşemesi çalıştırır. Ayrıca karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran önemli karın içi solunum kası diyaframın kasılması gevşemesiyle hava akciğerlere girer çıkar.Burda sistem bir körük sistemidir.Ayni akordiyonda olduğu gibi körük genişledikçe hava dolar.Sıkıştırılınca hava dışarı çıkarılır.

 Hava yollarında astım gibi kronik iltihap olduğunda ya da astım ataklarında hava çıkarken üflemeli çalgılar gibi çok sesli (polifonik)sesler işitilir.

 Astımda özel göğüs ağrısı, göğüste ezik gibi,biber sürmüşün gibi ya da yanma gibi bir ağrıdır.Bazı hastalar bu ağrıyı bazen içim kaşınıyor yada içim yanıyor gibi belirtiler.Bu ağrıya CHEST DİSCOMFORT diyoruz.Çoğu dayak yemişim gibi ağrıyor der.

 CHEST DİSKOMFORT astımlılarda nefes alırken üzün salkımı gibi olan alveollere hava girmesi çıkarken çıkamamasına bağlıdır.Astımlılarda hava çıkarken bronş yolları şişik ödemli olduğundan zorlanır çıkamaz.Astım ağırlaştıkça bu çıkış sınırlanır.Buna tıpta AIR TRAPPING denir. Yani bir çeşit hava tuzağı ya da hava hapsi olarak yorumlayabiliriz.Bu alveoller için hapis kalmış hava göğüs nefes verirken şıkıştığı için ayni bir balonu sıkıştırırsanız başka şekil alması gibi şekil değiştirmeye gayret ederken hemen onu sınırlayan akciğer zarını gererek bu ağrıyı meydana getirir.

 İyi bir astım tedavisiyle ufak hava yollarındaki iltihap çözülürse bu ağrı 2-3 ayda kaybolur.Ama hastalık tekrar ettiğinde bu ağrı tekrarlayacaktır.

 Astımda gördüğümüz ikinci ağrı tıpi göğüs ve karın kas ağrılarıdır.Bu ağrılar kriz sonrası ortaya çıkar.Özelliği bu ağrının nefes alıp vermekle ve öksürükle artmasıdır.Ayırmak uzmanınca son derece kolaydır.

 Pratikte astıma bağlı ağrılar hep kas ağrısı gibi yorumlanıyor.Bazen astım sırf bu ağrılar nedeniyle bize geliyor.

 Bu nedenle göğsüme biber sürmüşler,içten ağrıyor kaşınıyor,dayak yemişim gibi diyen hastalarda CHEST DISCOMFORTU önce düşünmemiz gerekiyor.

 


Astımsız sağlıklı günler...

Yorumlar