Anasayfa /  Sağlık

Patates ve ekmek kızartırken dikkat! Çok kızarmışsa kanser yapabilir!

Patates ve ekmek kızartırken dikkat! İngiltere’deki Gıda Standartları Kurumu yetkilileri, nişastalı yiyeceklerin 120 dereceden yüksek ısıda pişirilmesi halinde riskin başladığını açıkladı. Bu besinlerin renginin altın sarısı olacak şekilde hazırlanması tavsiye edildi.

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2017 06:18

İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek ısıda pişirildiğinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını belirterek bunun kansere yol açabileceği uyarısında bulundu. FSA, riski azaltmak için bu tarz gıdaların çok kızartılıp rengi koyulaşmayacak şekilde pişirilmesini tavsiye ediyor.

Birçok farklı gıda maddesinde bulunan akrilamid, pişirme sürecinde doğal olarak ortaya çıkan bir yan ürün. Bu madde, ekmek, bisküvi, kek ve kahve gibi 120 derecenin üzerinde pişirilen ve yüksek nişasta içeren gıdalarda bulunuyor.

Örneğin, ekmek kızartıldığında akrilamid maddesi de açığa çıkıyor. Kızartılan ekmeğin rengi ne kadar koyuysa, ortaya çıkan akrilamid miktarı da o kadar yüksek. Ancak Kanser Araştırmaları Derneği yetkilileri akrilamid ile kanser arasındaki ilişkinin insanlarda henüz kanıtlanmadığını ifade ediyor.

FSA ayrıca, patatesin buzdolabında tutulmaması gerektiği uyarısında da bulunuyor. Neden olarak serin ortamlarda patatesin içindeki şeker düzeyinin artması ve bunun da pişirme sırasında ortaya çıkan akrilamid miktarını yükseltmesi olarak gösteriliyor. Patatesin karanlık ve 6 derece sıcaklıktaki ortamda saklanması tavsiye ediliyor.

Uzmanlar, patatesi haşlanmış veya püre halinde tüketilmesini tavsiye ediyor. Aynı zamanda patates gibi kök sebzelerden olan tatlı patates, kırmızı pancar, turp, yer elması, havuç için de aynı uyarı söz konusu. Uzmanlar bu gıdaların haşlanmış olanının tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.




Yorumlar