Anasayfa /  Sağlık

Gıda zehirlenmesinden nasıl korunuruz?

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri de yaygın görülüyor. Uzman Doktor Bozkurtgil, bu konuda önemli bilgiler verip, uyarılarda bulundu...

Abone ol
Abone ol 05 Temmuz 2019 11:57

Yaz aylarında, doğru koşullarda saklanmayan ve sıcakta bekleyen gıdalar mikroorganizmaların yuvası haline geliyor. Özellikle tavuk, dondurma, mayonez, soslu yiyecekler, kremalı pastalar, deniz ürünleri, yumurta, temiz su kullanılmamış buzlar ve iyi yıkanmayan sebzeler nedeniyle besin zehirlenmeleri ortaya çıkabiliyor.

BELİRTİLER ANİDEN BAŞLAR

Zehirlenme belirtileri genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Vücut, bu süre zarfında ishal ve kusma yoluyla tepki vererek toksinlerin atılımını sağlar. İshal, kusma, elektrolit ve sıvı kaybı ile ilişkili olduğundan, gıda zehirlenmesi tedavisinde esas olarak bu kaybın dengelenmesine odaklanılır.

ÖLÜMCÜL DE OLABİLİR

Kusma varsa serum yoluyla; yoksa ağız yoluyla bol sıvı, tuz ve şeker takviyesi yapmak gerekir. Kaybedilen

sıvının yerine konması gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar da kullanılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar gıda zehirlenmesine karşı daha duyarlıdır. Bu kişilerde tablo daha ağır seyredebilir hatta ölüme bile yol açabilir.

KANLI İSHAL GÖRÜLDÜYSE…

Gıda kaynaklı hastalıkların çoğu kısa sürelidir ve kendiliğinden düzelme özelliğine sahiptir. Ancak bazı ciddi vakalarda fazla sıvı kaybı, böbrek rahatsızlıkları ve daha ciddi riskler olabilir. Üç günden fazla devam eden ishal varsa ya da kanlı ishal görüldüyse, ateş 38.5 dereceden yüksekse, görme ve konuşma zorluğu varsa acilen hastaneye başvurulmalıdır.


Yorumlar