Anasayfa /  Foto Galeri

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor!

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor!Yaz döneminde ısınan havalarla birlikte gıdaların bozulması kolaylaşıyor. COVID-19 salgınının devam ettiği bu dönemde, bağışıklık sistemini düşüren gıda zehirlenmesine daha çok dikkat etmek gerekdiğini bizlere gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse sizler için önerilerde bulundu.

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor! - Sayfa 1

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor!

COVID-19 salgını nedeniyle gıda zehirlenmesi önem kazandı!Yaz aylarında sıcak havaların başlamasıyla beraber besinlerde bulunan mikroorganizmalar artış gösteriyor.

Dolapta saklanmayan ve açıkta kalan yiyeceklerin besin zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gizem Köse, önemli uyarılarda bulundu.

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor! - Sayfa 2

Besin zehirlenmesinin koronavirüs nedeniyle öneminin daha da ön plana çıktığı bağışıklık sistemine zarar verdiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Köse,

“Koronavirüs salgını bizim besinleri yıkamamızı sıklaştırmamız açısından faydalı oldu. Sebzeleri yıkamayı daha iyi öğrendik. O nedenle besinleri mümkün oldukça bakterilerden arındırıp, suda bekleterek yıkamamız gerekiyor.

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor! - Sayfa 3

Eğer iyi yıkamazsak içerde kalan bakteriler bakteri kaynaklı hastalıklara sebep olabilir. Aynı zamanda tavuk ve et gibi besinleri saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor.

Eğer bunları buzdolabında saklamazsak veya buzluktan çıkarıp dışarda çözündürme gibi hatalar yaparsak o zaman besin zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

Gıda zehirlenmesi bağışıklığı düşürüyor! - Sayfa 4

“Donmuş besini sakın suda bekletmeyin”
Besin zehirlenmesinin aynı zamanda bağırsaklara da zarar verdiğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Gizem Köse, “Bu durum bağışıklığımızı kötü yönde etkiler. O nedenle mümkün olduğunca besinleri iyi pişirmeliyiz. Olabildiğince dışardan beslenmememiz gereken bir dönemdeyiz, evde beslenerek bu durumu atlatmalıyız.

Dışarda çözdürme, suda bekletme gibi çözündürme hataları yapılabiliyor. Su demek mikroorganizma demektir. Mikroorganizmalar özellikle bakteriler su ortamında var olur ve çoğalırlar. Dolayısıyla bir besin ne kadar fazla su içeriyorsa mikrobiyal yükü o kadar fazla demektir” uyarısında bulundu.