Anasayfa /  Yaşam

İşte dünyanın en küçük 10 ülkesi! video izle

Dünyanın en küçük 10 ülkesi hangisi hiç merak ettiniz mi? TRHABERLER dünyanın 10 küçük ülkesini sizin için araştırdı. İşte Dünyanın en küçük 10 ülkesinin yüzölçümü, nüfusu,, geçim kaynakları ve lokasyonları.. Kim bilir belki de bu haber seyahat planlarınızı alt üst edecek...

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2017 23:39

Dünyanın en küçük 10 ülkesi hangisi hiç merak ettiniz mi? TRHABERLER dünyanın 10 küçük ülkesini sizin için araştırdı. İşte dünyanın en küçük 10 ülkesinin yüzölçümü, nüfusu, geçim kaynakları ve lokasyonları.. Kim bilir belki de bu haber seyahat planlarınızı alt üst edecek... 




VATİKAN

Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın yüzölçümü sadece 5 km². Nüfusunu oluşturan 770 kişinin hiçbiri ülkenin yerleşik sakini değil. Roma Katoliklerinin ruhani merkezi olan bu küçük ülke, St. Peter’s Kilisesi etrafında yer alıyor. “Papalık” olarak da bilinen Vatikan, İtalya’nın başkenti Roma tarafından çevreleniyor.

Vatikan’ın doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendirdiği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmaktadır. 

Bütçesi; katoliklerden kesilen kilise vergisi, aidatlar, bağışlar, şirket gelirleri, hisse senedi-tahvil-bono gelirleri, bankacılık ve faiz gelirleri, hediyelik eşya satışlarından elde edilen gelirlerle basın yayından elde edilen reklâm gelirlerinden oluşmakta.




MONAKO

18 km²’lik yüzölçümü olan ülke, Fransa’nın Akdeniz sahillerinde Nice kentinin yakınlarındaki Fransız Rivierası boyunca uzanıyor. 32 bin kişinin yaşadığı Monako, özellikle Prenses Grace ve Monte Carlo kumarhaneleriyle ünlü.

Yüzölçümü bu kadar küçük olmasına rağmen ülkede bir stadyum bulunur. Havaalanı yerine heliportu ve tren istasyonu bulunmaktadır ve Fransademiryolunun küçük bir parçası geçmektedir. Karayolu ve denizyolu gelişmiştir.




NAURU

Pasifik Adası’nda yer alan Nauru’nun yüzölçümü 21 km2. 13 bin kişinin yaşadığı ülke, geçimini gittikçe azalan fosfat yataklarından sağlıyor. 1968 yılında bağımsızlığını kazanan Nauru, daha önce “Makbul Ada” olarak biliniyordu.

Nauru'ya ilk yerleşim Mikronezyalılar veya Polinezyalılar tarafından en az 3000 yıl önce yapılmıştır.

Geleneksel olarak Nauru'da 12 kabile bulunur, bu kabileler ülkenin 12 yıldızı bulunan bayrağında temsil edilir. Naurulular soy ağaçlarını anasoyluluk temelinde çıkarır.




TUVALU

Tuvalu, Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir.

Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.

Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi, başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksekte olan Tuvalu için hayatÎ bir tehdit oluşturmaktadır. Eğer küresel ısınma nedeniyele sıcaklık 1 derece daha artarsa, Tuvalu sulara gömülecektir. Tuvalu halkı şimdiden Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göç etmektedir.




SAN MARINO 

San Marino veya resmî adıyla San Marino Cumhuriyeti Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın küçük bir tepesinde bulunan bir ülke. Hiçbir denize kıyısı olmayan ülke, Avrupa'nın beş mikrodevletinden biridir.

Dünyanın süregelen en eski devletlerinden biri olan San Marino, Roma İmparatorluğu İmparatoru Diocletianus'un Hristiyanlara işkence etmesi üzerine 3 Eylül 301 tarihinde Dalmaçyalı Hristiyan bir taş ustası olan Marinus tarafından kurulmuştur. 61,2 km²'lik yüzölçümüne sahip olan ülke dünyanın en geniş 220. ülkesidir ve dünya alanının %0,01'inden daha azını kaplar.




LIECHTENSTEIN

Lihtenştayn ya da tam adı ile Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'da prenslik. 160 km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

2001 yılında Lihtenştayn’ın gayri safi yurt içi hasılası 4,2 milyar İsviçre Frangı idi. Lihtenştayn’da 250’den fazla çalışanı olan 15 işletme vardır. Ticari şirketlerin %70’inden fazlası 1 ila 9 kişi arasında kişi çalıştıran küçük işletmelerdir. Pek çok Lihtenştayn firması araştırma ağırlıklı alanlarda uzmanlaşmış olup, küresel pazar liderleridir.




MARSHALL ADALARI   

Mercan adaları, resifler ve 34 adadan oluşan 1812 km²’lik ülkenin nüfusu 58 bin. 1986 yılında bağımsızlığını kazanan devlet, daha önceleri Amerika Birleşik Devletleri tarafından yönetilen Pasifik Adaları’nın bir parçasıydı.

Adanın adı John Marshall'dan gelmektedir. 1946 ve 1958 yılları arasında ABD tarafından adalar civarında tam 67 kez nükleer bomba denemeleri yapılmıştır. 1954 yılında ise ada yakınlarındaki Bikini Mercan Adaları'nda ABD'nin gerçekleştirdiği en mühim ve en zararlısı olan Castle Bravo yani termonükleer hidrojen bombasının denemesini yapılmıştır.

Atılan bombanın gücü Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündedir. 1947 ile 1986 arası A.B.D egemenliğinde kalmıştır.

Atomic Energy Commission isimli oluşum 1956 yılında Marshall Adalarını "dünyanın açık ara farkla en kirletilmiş yeri (by far the most contaminated place in the world)" olarak nitelendirmiştir.




SAINT KITTS ve NEVIS

2694 km²’lik Karayip ülkesi bağımsızlığını 1983 yılında kazandı. Ülkenin şu anki nüfusu 39 bin.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ( Saint Christopher ve Nevis Federasyonu olarak da bilinir), Karayipler'deki Leeward Adalarında bulunan iki adadan oluşan federal bir ülkedir.

Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika'daki küçük bağımsız devletlerdendir. Saint Kitts ve Nevis, Leeward Adalarının bir parçasıdır.

Başkent, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre'dır. Ülkenin küçük adası Nevis, Saint Kitts'in yaklaşık 2 mil (3 km) güneydoğusunda yer almaktadır. Ülkenin ekonomisi turizme, tarıma ve hafif imalat sanayiye dayanmaktadır. Ülkede turizm 1978'ten beri gelişmektedir. 2009 yılında 587.479 turist ülkeye gelmiştir.




SEYŞELLER

Hint Okyanusunda ve Madagaskarın 1200 km kadar kuzeydoğusunda ve Zengibar'ın yaklaşık 1600 km doğusundadır. Yüzölçümü yaklaşık 493 km2dir. Bu yüzölçüme 92 ada ve adacık, mercan ve granit ada ve kayalıkları dâhildir.

Bu adaların en büyüğü 142 km2lik Mahé Adasıdır. Diğer önemli adalar; Praslin, La Digue, Silhouette, Destroches ve Aldabradır. Adalar, granit ve genellikle volkanik türde olup, dağlık bir arâziye sâhiptir. En yüksek nokta Mahé Adasındaki Morne Seychellors Tepesi olup, yaklaşık 900 metredir.

Adaların, 1505 yılında Portekizliler tarafından bulunduğu sanılmaktadır. 1976 yılında bağımsızlığını elde etti. 




MALDİVLER

Maldivler, resmî adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Devlet 1965 yılında İngiltere’den ayrılarak bağımsızlığını kazandı. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.

1.200 adanın 281'inde insan yaşamaktadır. 1.000 civarında ada hâlen boştur. Yerleşim bulunan 281 adadan 195'inde Maldivliler, 86 ada ise "otel ada" şeklinde kullanılmaktadır. Maldiv halkının % 97'si Müslüman olup devlet "başkanlık" tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir.


Yorumlar