Anasayfa /  Dünya

George Soros kimdir, ne iş yapar? George Soros öldü mü?

George Soros kimdir? ABD'li milyarder George Soros hakkında dış basında ortaya atılan öldü iddialarının ardından, George Sorus'un kim olduğu, kaç yaşında ve ne iş yaptığı araştırılıyor. Peki, George Soros kimdir, ne iş yapar?

Abone ol
Abone ol 16 Mayıs 2023 11:23

George Saros kimdir ne iş yapar? Kalp krizi mi geçirdi? ABD sosyetesinin önde gelen isimlerinden George Saros öldüğü ile ilgili bilgiler sosyal medya da dolaşmaya başladı. George Soros yaptığı büyük çaplı yardımlarla bazı çevreler tarafından hayırsever bir kişi olarak tanımlanmakla birlikte bu yardımlarını o ülkelerin sosyo-politik sistemini kontrol etmek için yaptığı yönünde eleştiriler de bulunmaktadır. Peki, George Soros kimdir, kaç yaşında ve nereli? George Soros ne iş yapıyor?

GEORGE SOROS KİMDİR?

George Soros, 1930'da Budapeşte, Macaristan'da Aşkenazi Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

1939'da Macaristan, Nazi işgaline uğradığı zaman Yahudi oldukları için ailecek çok tehlikeli ve zor günler yaşadı. Babası Tivadar Soros, tüm aile bireyleri için sahte kimlikler düzenleyerek ve oturdukları yeri sürekli değiştirerek hayatta kalmalarını sağladı.

1947 yılında İngiltere’ye göç etti ve Oxford Üniversitesinde School of Economist fakültesinde ekonomi tahsili gördü. İngiltere’de hayatını kazanmak için hamallık yaparken ayağı kırılınca devlet hastanesinde tedavi gördü.

Devletin fakirlere yardım etmesinin yani sosyal adaletin ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendi. Okuduğu fakültede makro ekonomiyi öğrendi. Ayrıca, kendisini çok etkileyen Karl Popper’in öğrencisi oldu ve ileride uygulayacağı “Açık Toplum” (Open Society) projesi konusunda ondan ilham aldı.

1956 yılında ABD’ye göç etti. İlk yaptığı iş, arbitraj işlemleri oldu. Yani, bir hisse senedi veya dövizi ucuz olduğu yerden alıyor ve eş anlı olarak pahalı yerde satıyordu. Kısa sürede finans dünyasında sivrildi, kendi kurduğu uluslararası yatırım fonu sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu.

George Soros, Quantum Fonu Grubu’nun baş yatırım danışmanı olan Soros Fund Management LLC’nin başkanıdır. Bu fon, 28 yıllık tarihinde dünyanın en yüksek performansa sahip yatırım fonu olarak kabul edilmiştir.

New School of Social Research, Budapest University of Economics, Oxford Üniversitesi ve Yale Üniversitesinden fahri doktora unvanı alan George Soros 1995’te Bologna Üniversitesi tarafından da dünya çapında açık toplumlar yaratmak yolundaki çalışmaları sebebiyle üniversitenin en büyük onur unvanı olan “Laurea Honoris Casua” ile ödüllendirilmiştir.

Soros ayrıca Budapeşte’deki Central European University’nin (Orta Avrupa Üniversitesi) ve Moskova’daki International Science Foundation’ın (Uluslararası Bilim Vakfı) kurucusudur.

George Saros öldü mü?

Cillian adlı bir komplo teorisyeni, George Soros'un ölümüyle ilgili "çarpıcı" bir tweet attı ve haberi başka bir komplo hesabı olan Politics For All Ireland'a bağladı.

CilComLFC'nin tweet'i yaklaşık 600 nin kişi tarafından görüldü. Ancak, Soros’un yakınları onun yaşadığını ve sağlıklı bir durumda olduğunu belirtti.

Öte yandan, Soros'un "ölümü" ilk kez gündeme gelmiyor. 2013 yılında Reuters yanlışlıkla Soros hakkında bir ölüm ilanı yayınladı. Haber ajansı bunun bir aldatmaca olduğunu anladı ve hemen haberini kaldırdı.

Dünyanın dört bir yanından binlerce komplo teorisyeni, korkunç aldatmacaya kandıktan sonra Soros'un "ölümünü" Twitter hesabından paylaştı. Yahudi finansçı, paranoyak Yahudi karşıtı fantezilerin hedefi oldu.

 

Yorumlar