GENİZ ETİ  BAĞIŞIKLIK ORGANIDIR.

 Doğada vucuda verilen her organın görevi vardır.Tanrı kalbi,böbreği,mideyi görevi olduğu için vermiştir.Geniz eti de lenfoid , bir organdır. Bağışıklık organıdır. Bağışıklığımız için çok önemlidir.Boğazımıza gelen mikrobik,allerjik zararlıları önlemek için çalışır koruyucu hücreler üreterek zararlıları engellemeye çalışır.Ne kadar fazla çalışırsa o kadar fazla büyür.

 Geniz etinde bulunan bağışıklık hücreleri T reg allerjiye neden olan Th2 hücrelerini baskılarlar.Geniz eti alınanlarda bu fonksiyon kaybolur.Bu nedenle allerji olanlarda genizeti alınanalarda allerjik astım çok sık gelişir.Ayrıca besin allerjileride yutmayla başladığı için boğazımızdan geçen allerjenleri bastırma görevi kaybolur..Geniz etinde bulunan T reg hücreleri vucudu daha boğazımızda virüslere karşı korur.Son Covid -19 salgınında da T reg hücrelerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır.

 Önemli olan genizetini büyütenin ne olduğunu bulup tedavi etmektir.Bazı özel durumlarda geniz eti almak gerekir.Nasıl doğumda sezeryan abartısı varsa,geniz eti aldırmada çok daha büyük abartı vardır.Gereğinden çok fazla oranda geniz eti alınmaktadır..Çoğu kere gereksiz geniz eti almak,kaş yapayım derken göz çıkartmaya benzer.

 Öksürük vereme bağlıysa,verem tedavisiyle,kansere bağlıysa kanser tedavisiyle geçer.Bu hastalara öksürük şurubu versekte bir yarar beklemeyiz.Geniz etide eğer allerjiye bağlı büyümüşse kökten tedavi etmedikçe geniz etini alsakta,allerji ilacı versekte geçici rahatlama dışında bir yarar sağlamamız zor.

Astımlı çocuklar geliyor % 80 ninin öksürdüğü için geniz eti alınmış.Geniz eti alınması çare olamadığı için astım tedavisi için gelmişler.Geniz eti alınan hastalarda 2 ay ile 2 yıl arasında hasta rahat etmiş yine öksürük hırıltı tekrarlamış.Allerjisi olanlarda geniz eti alınması nadiren yararlı oluyor.Allerji problemi çözüldüğünde geniz eti  problemi zaten çözülüyor.Çözülmeyen istisnaları belki almak gerekebilir.Uyku apneye neden olan geniz etini almak çocuğun yararınadır.

 Sadece astım ve alerjisi olan hastalar doğru uzmana ulaşamıyorlarsa,doğru tedavi almıyorlarsa bu hastalarda geniz eti aldırılması kısmen bir rahatlama sağlayabilir.Biz buna palyatif çözüm diyoruz.Kökten bir tedavi olmasa bile geçici rahatlama sağlayacaktır.Ama doğru tedavi edilen allerjik astımlılarda geniz etinin gerilememesi istisnadır.

 Vucut, solunum yoluna alınan allerjenleri engelleyip astımdan korunmak için   burun deliklerini şişirerek tıkar,hapşurarak allerjenleri uzaklaştırır,geniz etini büyüterek dışarden gelen allerjenleri engellemek ister.Siz de geniz etini aldırarak ciğerlerinizin bol bol solunum allerjenini almasını sağlarsınız.

 Bilhassa geniz eti aldırmadan evvel hırıltılı solunum,nefes darlığı şikayetleri olan,hastanede hava verilen hastalarda geniz eti alındıktan sonra astım sıklıkla gelişir.

Solunum allerjisi doğru teşhis edilip,SİT (Allerji aşı tedavisi) uygunsa allerjik hastalıktan çoğu kere doğru tedavi yapmak kaydıyla kurtulmak mümkün. 

 Alerji ilaçları ile geniz eti tedavi edilmez. Sadece şikayetler bastırılır. Alerji ilaçları geniz etini küçültse bile allerji varsa kesildiği gibi  tekrarlayacaktır.

 Geniz etinizi aldırmadan mutlaka solunum allerjiniz olup olmadığı konusunda bir uzmandan yardım alınız.Aldırdıysanız da solunum allerjisi için mutlaka önlem alın.Yoksa eski günlerinizi çok ararsınız.Şunu unutmayın her hastanın tedavisi durumuna göre farklıdır.Sadece solunum allerjisi olmayanlarda , gereken hastalarda geniz eti alındıktan sonra hastalar daha rahatlarlar ve geniz eti tekrarlaması pek olmaz.Yani özetlersek hastalık yok,hasta var.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar