GENİZ AKINTISI 

Vucudu korumak için,bilhassa dışarıyla teması olan bölgeler ya da hava alıp vermekle görevli bölgelerde, deri ya da mukoza kuruyup zarar görmesin diye vucut nemlendirici olarak sıvı salgılar. Bu tamamen vucudu ya da organları zarardan ve zararlılardan korumak içindir.

 Solunum yollarımız sürekli hava alıp verdiği için geçen hava ayni saç kurutma makinası gibi solunum yollarımızı kurutur.Üst solunum yollarında paranasal sinüslerden normal insanda günde 1 litreye yakın sıvı salgılanır.Bu sıvı geçen havayı nemlendirir.Mukozaları nemli ve kaygan tutarak zararlılardan ve zarardan solunum yollarını korur.

Bu sıvı normalde genizden ya da burunda atılır.Bu durumu sadece hisseden hastalar geniz akıntısından şikayet ederler.Normaller bu sıvıyı zaten algılamazlar.

 Hastaların şikayetleri arasında ağızlarında ekşi bir tat ve yemeklerden tat alamama sıktır.Tuzlu karbonatlı suyla gargara bu şikayetleri azaltır.

 Geniz akıntısının hissedilmesi kısa sürüyorsa, devamlı değilse sıklıkla virüslere bağlıdır. Sıklıkla on günde geçer.

 Devamlı geniz akıntısını yapan sıklıkla solunum allerjileridir.Burna genize alınan solunum allerjenleriene vucudumuz geniz akıntısını arttırarak yıkamak ister.Ayrıca allerjiyi yok etmek isteyen koruyucu hücreler ( Mast hücreler,eozinofiller,t lenfositleri ) birçok kimyasal salgılayarak bu solunum allerjilerini yok etmeye çalışır.Bu vucudu korumakla görevli vucut kimyasalları solunum hücrelerimizde de hasar neden olup kronik allerjik iltihaba neden olur.

 Geniz akıntısı allerjik nedene bağlı olanlarda ölü hücreler ve atıklar nedeniyle koyulaşır yapışkan hale gelir ve zamanla geniz kokusu yapar.Bu durum ayrıca mikroplar için çok uygun ortamdır.O nedenle hastalar sık sık boğaz infeksiyonları geçirirler.Sinüzitlerin ve orta kulak iltihaplarının en sık nedenidir.Tekrarlayan hastalarda mutlaka solunum allerjisi araştırılmalı ve kökten tedavileri planlanmalıdır.

 Pratikte geniz akıntısının en büyük nedeni ev tozu akarları,küf mantarları,polen,evde beslenen evcillerdir.Bunların saptanıp tedavi programına alınması hastalar için çok önemlidir.

 Sigara ve soğuk havada en sık geniz akıntısı yapan nedenlerdendir.Sigara bırakılır,soğuk hava engellenirse geniz akıntısı kendiliğinden düzelir.

 Geniz akıntısı sık sık alt solunum yollarına kaçtığından ve hastalar allerjik olduğundan astıma davet çıkarır.

 Uzun süren geniz akıntılarında mutlaka solunum allerjenleri bulunup kökten tedavi yapılmalıdır.Ayrıca geçici olarak rahatlatıcı ilaç kullanılabilir.Bol su içmek balgam sulandırıcı kullanmak hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar

 Kısaca geniz akıntısı allerjik rinit ve astımın ön belirtisidir .Uygun tedavi almayanları rahatsız eder. Sıklıkla öksürük ardındanda hırıltılı solunum ,nefes darlığının en önemli nedenlerindendir..

Yorumlar