Anasayfa /  Yaşam

Üç aylar (Miraç, Regaib, Berat ve Mevlid kandili 2017) ne zaman başlıyor?

İslâm'ın mübarek saydığı hicrî kamerî aylardan "Üç aylar" olarak tabir ettiğimiz Recep, Şaban ve Ramazan ayları yaklaşıyor. Müslümanlar için büyük bir önemi olan üç ayların ne zaman başlağı merak ediliyor. Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Peki Miraç, Regaib, Berat ve Mevlid kandili ne zaman kutlanacak?

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2017 10:04

3 Ayların başlangıcı; Kamerî takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları gelenekte “üç aylar” diye adlandırılır. Bu üç aya dinimizde son derece önem verilir; Müslümanlar adeta bu ayları iple çeker ve bu ayları değerlendirmek için azami gayret gösterirler.

“Mübarek üç aylar” diye bilinen aylar bu şekilde hiçbir kaynakta yer almamasına rağmen Müslüman toplumlarda özel bir yeri vardır. Şüphesiz bu durum “onbir ayın sultanı” diye anılan Ramazan Ayı'nın çekim kuvvetinden dolayıdır. İslamî-Hicri takvimin 7. ve 8. ayları olan Recep ve Şaban"ın diğer aylar arasında fonksiyonları Ramazan"dan önce gelmeleri ve böylece hazırlık dönemi olmaları hasebiyledir.

2017 YILINDA ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Müslüman Alemi için son derece önem arz eden Üç Aylar'a başlangıç tarihine güç geçtikçe yaklaşıyoruz.Üç Aylar Regaip Kandili'nin gelişi ile 30 Mart 2017 Perşembe gecesi başlayacaktır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile bitecek.

Üç aylarda ülkemizde kandil ve geceler olarak kutlamalar şöyledir:

Regaip Kandili: Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. Dua kapısının açık olduğuna inanılan kandillerden bir tanesidir. Bu günlerde ibadetlerimizi arttırırız.

   

Miraç Kandili: Hz. Muhammed'in (sav) Allah katına yükseldiği mükemmel gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27.gecesine denk gelmektedir.

   

Berat Kandili: Berat gecesi Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Günahların Allah tarafından affedilmesi açısından değerli bir kandildir. 

Kadir Gecesi: Kuran'ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerdedir.

ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.


Etiketler regaip mevlid
Yorumlar