Anasayfa /  Yaşam

Selimiye Meydanı 'arkeopark' olacak

EDİRNE Belediye Başkanı Recep Gürkan, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" dediği Selimiye Camii altında bulunan meydanın Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu kararıyla 'arkeopark' haline getirileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 18 Ağustos 2017 17:13

Edirne Belediye Başkanlığı’nın Selimiye Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi için başlattığı çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemiş Kapanı Hanı’nın ortaya çıkarılmasını istemişti. Edirne Valiliği’nin desteğiyle Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazı çalışmaları sonucunda yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda ve Osmanlı döneminde ‘meyve-sebze hali’ olarak kullanılan han kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarılırken, ilerleyen çalışmalarda Mimar Sinan’ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulundu.





Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, kazı alanında bulunan eserlerin korunacağını ve alanın Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu kararıyla arkeopark haline geleceğini söyledi.





Tarihi alanın aslına uygun bir şekilde canlandırılmasını isteyenlerin olduğunu ancak bu durumun Selimiye Camii'nin siluetini etkilememesi için düşünmediklerini anlatan Gürkan, "Yemiş Kapanı Hanı ihya edilsin' diyenler oldu. Bir de benim gibi 'ihya edilmesin arkeopark olsun' diyenler oldu. Sonuç itibariyle Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu daha önce almış olduğu kararla oranın konservasyon yani arkeopark yapılması kararını almıştı. Bugün geldiğimiz noktada sadece Türkiye'de değil tüm dünya da çok hassas bir belirgin siluet kaygısı var. İstanbul'da bunun örneklerini yaşadık. Edirne'de de göreve başladığımızdan beri ilk aldığımız kararla Selimiye Camii'nin siluetini korumak adına yüksek yapılara izin vermiyoruz. Şu anda tüm Edirne'ye Selimiye'nin siluetiyle orantılı yükseklik kotları veriyoruz. Dolayısıyla bu anlayıştaki bir belediye olarak Selimiye'den kilometrelerce uzaklarda bile silueti koruma kaygımız varken Selimiye'nin dibine tarihi de olsa bir kütle yapılması ki 12-13 metre yüksekliği olacağı söyleniyor, bizim hiçbir şekilde kabul edebileceğimiz bir şey değil. Tabii ki biz tarihi eserleri de korumak zorundayız ama mevcut Yemiş Kapanı Hanı temellerini konserve ederek yani koruyarak geleceğe taşıyoruz. 30 sene sonra siluet anlayışı değişir, o gün her şeyi yapma anlayışı gelişir yapılır" diye konuştu.


Yorumlar