Anasayfa /  Yaşam

OHAL ne zaman kaldırılacak olası tarih nedir?

OHAL uzatılacak mı? OHAL kaldırılacak mı? Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşesinden aktardığı kulis bilgilerine göre OHAL'in 2017 sonuna kadar sürmesi muhtemel.

Abone ol
Abone ol 17 Mayıs 2017 11:26

Referandum sonrası vatandaşın gündeminde OHAL ne zaman kaldırılacak sorusu var. Bu soruyu politika kulislerinden aldığı bilgilere göre bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, OHAL'in 2017 sonuna kadar devam etmesinin muhtemel olduğunu yazdı.



OHAL'in kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin değerlendirmenin ancak 2017 sonbaharında yapılabileceğini de yazan Selvi, karar üzerinde Suriye'deki gelişmeler ve PKK-HDP ekseninde yaşanacakların da etkili olacağını yazdı. 

Selvi şu bilgileri paylaştı:

"...

Başkanlık sistemiyle birlikte artık yüzde 10 barajı geride kaldı, yeni bir baraj ortaya çıktı. Yüzde 50 artı 1’i alamayan başkan olamayacak. Cumhurbaşkanı ülkeye yeni bir heyecan getirmeye, AK Parti’nin reformist yapısını güçlendirmeye hazırlanıyor. Daha kapsayıcı olan ve yüzde 100’e hitap eden politikalara yönelinecek.



Peki, OHAL sürecinde bu nasıl yapılacak? OHAL ne zaman kalkacak?



OHAL’in 2017 yılında sürmesi bekleniyor. “OHAL konusunda bir değerlendirme yapabilmek için 2017 sonbaharını görmek lazım” 2017 sonbaharında ne görülecek?



1- Suriye’deki durum her an stratejide değişiklik yaptırabilecek kadar önemli. ABD’nin YPG ile işbirliğinin boyutlarının netleşmesi ve bunun Türkiye’ye yansımalarını görmek lazım. Çünkü ciddi bir beka sorunu ile karşı karşıyayız. Suriye’deki gelişmeler nedeniyle her an Irak ve Suriye’de operasyon yapma ihtimali sürüyor.



2- PKK, Suriye ve Irak’taki kazanımlarını kalıcı hale getirmek istiyor. Oraya motive olmuş durumda. Örgütün Irak ve Suriye’ye odaklanmasını operasyonel anlamda değerlendirmek ve sonbahara kadar PKK’yı minimize etmemiz lazım. Hem Suriye’deki durumu hem PKK ile mücadelenin geldiği aşamayı görmeden adım atılamaz.



3- Sonbahardaki tabloya göre HDP’lilerin durumu yeniden değerlendirilebilir. Gelişmelerin seyri olumlu olursa önleri açılabilir ya da tam tersi olabilir.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya’nın desteğiyle Suriye’de oluşturulmak istenen, “PKK koridoru”na odaklanmış durumda. Çözüm sürecini akamete uğratan gelişmelerin başında PKK’nın Suriye’deki kazanımları geliyordu. Suriye konjonktürü bu kez Türkiye’nin normalleşmesinin önündeki en önemli engele dönüştü. Giyotin gibi çift taraflı kesiyor.


Yorumlar