Anasayfa /  Yaşam

Doğu’daki tek Osmanlı kalesi restore ediliyor

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan tek Osmanlı kalesi olan Ahlat Sahil Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı.DAP İdaresi Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması Programı kapsamında finanse edilen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü...

Abone ol
Abone ol 21 Eylül 2017 10:36

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan tek Osmanlı kalesi olan Ahlat Sahil Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

DAP İdaresi Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması Programı kapsamında finanse edilen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları başladı. İlçenin Kale Mahallesi’nde bulunan Ahlat Sahil Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, bu kalenin geçmişte çok önemli tarihi vakalara ev sahipliği yaptığını anlatarak, buranın Yavuz Sultan Selim Han’ın emaneti olan bir kale olduğunu söyledi. Buradaki mirasın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her bir bireyinin mirası olduğunu vurgulayan Başkan Çoban, “Yıllardır ihmal edilen Anadolu’daki başlangıç noktamız Ahlat’ta var olan tüm kültürel mirasımızın ihyasıyla ilgili çalışmayı son 4-5 yıldır aktif olarak yürütmekteyiz. Bunlardan bir bölümü malumunuz Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak nitelendirdiğimiz Selçuklu Mezarlığı’nda yürütülen çalışmalardı. Bir bölümü yine Vakıflar Genel Müdürlüğüyle kümbetlerde yürütülen çalışmalardı. Burada da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) üzerinden yürütülen bir çalışmadır. Artık buradaki kültürel mirasımızın ihyasıyla ilgili vaktimizin çok az olduğunu biliyor ve bu şuurla çalışıyoruz. Bu miras heba edilmemelidir. Burada da Doğu Anadolu’da tek Osmanlı kalesi olan, yani ikinci bir yerde bulunmayan Osmanlı kalesinden bahsediyorum. Ahlat malumunuz bir taraftan abideler, bir taraftan kümbetler, yer altında büyük bir şehir ve kazı alanı. Türk İslam medeniyetinin en önemli kazı alanı ve diğer taraftan kaleler şehirdir” dedi.

Selçuklu kalesiyle birlikte aynı zamanda Osmanlı kalesi de bulunduğunu dile getiren Çoban, “Bu kale, geçmişte çok önemli tarihi vakalara ev sahipliği yapmıştır. Bir taraftan Yavuz Sultan Selim Han ile başlayan, yani onun emaneti olan bir kaledir. Çaldıran seferinde görev alan bir kaledir. Diğer taraftan da Irakeyn seferinde Kanuni Sultan Süleyman ile tamamlanan bir büyük kaleydi. Yani aynı zamanda Kanuni’nin mirası olan bir kaleydi. Bizde böyle bir mirasın bizden sonra ki nesillere de aktarılmasında en önemli mesaiyi ve görevimizi ortaya koymamız gerekiyordu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve DAP aracılığıyla oluşturduğumuz proje, oradan alınan kaynakla da hayata geçti. Daha önce bizzat bakanlık tarafından 1. etap çalışmaları başlamıştı. Şimdi 2. etabı yürütülen restorasyon çalışmaları var. Şimdi ikinci kapı ve bütününü tamamlamak üzere çalışmamızı başlatmış bulunuyoruz. İlçemize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Bu kaynağı sağlayan DAP ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Şunu tüm Türkiye’nin bilmesi lazım. Buradaki miras Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her bir bireyinin mirası olmakla beraber aynı zamanda Kubbet-ül İslam Ahlat’tan bahsediyoruz. Tüm İslam âleminin ortak mirasıdır. Bu miras ihya oldukça, Anadolu’nun da yeniden bütün İslam dünyasını kucaklayacak bir medeniyetin ihyasına ve inşasına vesile olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar