Anasayfa /  Yaşam

Bedelli askerlik çıkıyor mu? Erdoğan'dan bedelli askerlik açıklaması

Bedelli askerlik çıkıyor mu? 2017 bedelli çıkacak mı? gibi soruların cevabını arayanlar için son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan son dakika bedelli askerlik açıklaması geldi. Erdoğan'dan bedelli askerlik açıklaması haberimizin detayında...

Abone ol
Abone ol 14 Haziran 2017 10:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika bedelli askerlik açıklaması yaptı. Yüz binlerce vatandaşın büyük bir umutla beklediği ve her an çıkacak düşüncesiyle sürekli internette araştırma yaptığı bedelli askerlik konusunda son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu. Ak Parti grup toplantısında konuşma yapmak için Meclis’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada bir gazetecinin sorduğu bedelli askerlikle ilgili sorusuna yanıt verdi.

Bu yanıt günlerdir gündemde tutulmaya çalışılan ve askerlik çağı gelmiş veya askerlik çağı geçmiş vatandaşlar tarafından heyecanla beklenen bedelli askerlik konusuna son noktayı koydu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bedelli askerlik sorusuna verdiği yanıt...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BEDELLİ ASKERLİK SORUSUNA YANIT

Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşmak üzere geldiği Mecliste, bir gazetecinin, bedelli askerlik tartışmalarına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Sosyal medyada bedelli askerliğe ilişkin yer alan bazı ifadeleri hatırlatarak, "O sözler size mi aitti?" sorusuna Erdoğan, "Bana ait değil, ben ‘Sayın Başbakan’la bir değerlendirmesi yapılır’ dedim. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabinenin gündeminde bedelli yok, dedikodusu var" dedi.

NUMAN KURTULMUŞ’TAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunun ardından açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu sonrası basın açıklaması yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş açıklamasında, son günlerde çok konuşulan bedelli askerlik iddialarına da cevap verdi.

Kurtulmuş, "Bedelli askerlik sosyal medyanın en fazla devreye girdiği alanlardan bir tanesidir. Şu ana kadar Bakanlar Kurulu’na gelmiş böyle bir teklif yoktur." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BEDELLİ BEKLEYENLERİ UMUTLANDIRAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın iftarındaydı. AK Parti İstanbul İl Kadın Kolu Kurucu Üyesi Selma Yazıcı iftar sırasında Erdoğan’a "Bedelli askerlik" konusunu sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıtı ise hiç de olumsuz değil. "Söz vermeyeyim ama durumunun farkındayım. Binali Bey’le konuşalım değerlendirme yapalım. Gerekirse gündeme alırız" diyor.

Selma Yazıcı, Cumhurbaşkanı’na "Bunu böyle yazayım mı?" diyor o da "Yaz" diye onaylıyor.

İşte Yazıcının milyonlarca "bedelli" bekleyen gence müjde olacak o twitter mesajları...

BAŞBAKAN’DAN BEDELLİ ASKERLİK SORUSUNA CEVAP

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde medya temsilcileriyle ifter yemeğinde buluştu. Birçok konu hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Başbakan Yıldırım, bedelli askerlik konusunda sorulan, "BBP lideri Destici ile görüşmenizin ardından bedelli askerlik gündeme geldi. Ufukta böyle bir şey var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: Böyle bir şey yok. Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız. Destici, böyle bir hususu gündeme getirdi, yani ‘Bedelli olsa da bunlardan elde edilen parayı SMA hastalarına getirsek’ diye bir temennisi oldu. Bizim ona karşılık bir cevabımız olmadı.

DESTİCİ’DEN BEDELLİ ASKERLİK TEKLİFİ

Başbakan Yıldırım ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici bir araya geldi. Başbakanlık Konutunda gerçekleşen görüşmede Destici, Başbakan Yıldırım’a uyum yasaları çalışmasına ilişkin barajın kaldırılması, ön seçimle adayların belirlenmesi, her partinin kendi amblemiyle katılacağı seçim ittifaklarının yapılabilmesi konularında önerilerini iletti. Destici’nin Yüksekova ve Cizre’nin il olmasını desteklediği ancak Hakkari ve Şırnak’ın da il olarak kalmasını istediği belirtildi. Bu görüşmede bedelli askerlikle ilgili konuşma da yapıldı. Destici, Başbakan Yıldırım’a bu konudaki fikrini iletti.

Görüşmede Destici, bedelli askerlik ile ilgili de dikkat çeken bir çıkış yaptı. Buna karşı olduklarını ancak bedelli askerliğin çıkması durumunda elde edilen gelirin SMA hastalarına aktarılması talebini de iletti. Destici, gazetecilerin “Bedelli askerlik gündemde mi?” sorusuna, “Milyonların talebi var, SMA hastaları ile ilgili böyle bir teklifte bulunduk. Geçmişte 1-2 defa çıktı. Savunma Sanayi’nin de kaynağa ihtiyacı var. İki kesim arasında paylaştırılabilir” derken, “Bedelli konusunda başbakan bir adım atılacağını söyledi mi?” sorusuna da Destici, “Ben o konuda iyimser olduğunu gördüm. SMA hastalarına verilmesi konusunda” yanıtı vermesi dikkat çekti.

BAKAN IŞIK: GÜNDEMİMİZDE YOK

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bedelli askerlik ile ilgili bir açıklama yapmıştı.

Askerlik çağı gelen binlerce gencin büyük bir merakla araştırdığı bedelli askerlikle ilgili son noktayı Bakan Işık koydu. Bakan Işık yaptığı açıklamada, "Terörle hem sınırlarımız içinde hem de sınırlarımız dışında azim ve kararlılıkla mücadele ederken böyle bir uygulamanın gündemimizde olması beklenemez. Şu an gündemimizde böyle bir şey yok zaten Genelkurmay Başkanlığımızın da böyle bir talebi yok." dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK

Başbakan Binali Yıldırım TRT’nin ortak yayınında referandum süreciyle ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulunurken bedelli askerlik iddialarına net bir yanıt vermişti. Bedelli askerliğin gündemde olup olmadığına ilişkin konuşan Başbakan Yıldırım, “Yok böyle bir şey, programımızda gündemimizde yok” demişti.

BAKAN IŞIK’TAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde bedelli askerlik ve profesyonel askerlik konusundaki sorulara açıklık getiren Bakan Işık, “Kanunen tecil hakkı olanlara yapılıyor. Makul mazereti olmayanların askerlik ödevini yerine getirmesi gerekiyor. TSK adım adım profesyonel orduya geçiyor. Bundan 10 yıl önce subay ve astsubayın dışında uzman çavuşlar vardı, şimdi uzman erbaş ve usta er var. Bu süreçte TSK’nın yükümlü ere ihtiyacı var. Bunu mağduriyet olarak görmek doğru değil. Bu bir hak ve görevdir, yapılması gerekiyor. Şu ana kadar 2 milyon 800 bin kişinin meşru sebeplerden dolayı askerliğini tecil ettirdiğini kamuoyu biliyor zannediyorum. Bakaya sayısı da 450 bin civarında bu durumdakilerin vatani görevlerini yerine getirmeleri önemli." demişti.

Terörle mücadelenin sürdüğünü hatırlatan Işık, "Bir taraftan da Fırat Kalkanı Harekatı yapılıyor. Böyle bir durumda bedelli gündemimizde yok” ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN BOZDAĞ VE NUMAN KURTULMUŞ’TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Bedelli askerlik bekleyenleri ilgilendiren bir açıklama yapmıştı. Bozdağ açıklamalarında; ilerleyen süreçte bedelli askerlikle ilgili bir gelişme olup olmayacağına yönelik sorulara karşılık, bedelli askerlik konusunda hükümet kanadında bir çalışmanın söz konusu olmadığını açıkladı. Daha önce bedelli askerlik konusunda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "Şu anda gündemimizde yok, bu şartlar içinde Milli Savunma Bakanlığının böyle bir çalışması da yok. Kısa dönemde böyle bir konunun gündeme gelmesi herhalde zordur" ifadelerini kullanmıştı.

BEDELLİ ASKERLİK KAÇ DEFA ÇIKTI?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 10 kez çeşitli nedenlerle bedelli askerlik çıkarıldı. 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana 35 senede dört kez bedelli askerlik çıkarıldı. 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 70 bin kişi olmak üzere toplam 195 bin 834 kişi yararlandı. En son yürürlüğe giren bedelli askerlik yasasından, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan yaklaşık 600 bin kişiden 160 bini faydalanmıştı. Bedelli askerlik ücreti 18 bin TL olarak belirlenmişti.

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

1 - Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

2- 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir


Yorumlar