Anasayfa /  Eğitim

2018 KPSS Lisans sınavı ne zaman? ÖABT DHBT sınavlarına kimler girecek?

KPSS Lisans sınavı için başvurular 10-21 Mayıs tarihleri arasında alındı. Dün geç başvuru işlemleri tamamlanan sınav için adaylar, bir yılı aşkın süredir çalışıyor. Peki KPSS Lisans sınavı ne zaman? KPSS lisans sınavının yanında gerçekleştirilecek olan ÖABT ve DHBT sınavlarına hangi adaylar girecek?

Abone ol
Abone ol 08 Haziran 2018 22:13

KPSS lisans sınavı için başvurular ÖSYM tarafından 10-21 Mayıs tarihleri arasında alındı. Başvuru işlemlerini bu tarihler arasında yapamayan adayların madur olmaması adına ÖSYM tarafından yapılan geç başvuru hemen hemen btün sınavlar için uygulanıyor. Dün gerçekleştirilen KPSS geç başvuru işlemlerinin ardından adaylar artık gözünü sınavın yapılacağı tarihe dikti. Bir yılı aşkın süredir hedefleri doğrultusunda çalışan emek veren adaylar KPSS sınavlarında emeklerinin karşılığını bulmak istiyor. Peki KPSS lisans sınavının yanında gerçekleştirilecek olan ÖABT ve DHBT sınavlarına hangi adaylar girecek?

KPSS LİSANS SINAVLARI NE ZAMAN?

KPSS lisans sınavları 22 Temmuz 2018, 28 Temmuz 2018 ve 29 Temmuz 2018 tarihlerinde, sabah ve öğleden sonra uygulanacaktır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak 5 Ağustos 2018 tarihinde; Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerin katılacakları Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT),9 Aralık 2018 tarihinde yapılacaktır.  Adayların tümü, 22 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak sabah oturumuna girmek zorundadır. Adaylar sınavın diğer oturumlarından hangilerine gireceklerine kendileri karar vereceklerdir.

KPSS ÖABT VE DHBT SINAVLARINA HANGİ ADAYLAR GİRECEK?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için bağlayıcıdır. Bu alanda adaylar, katılmak istedikleri oturumları işaretleyeceklerdir. Tüm adaylar, KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini cevaplamak zorundadırlar. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, ayrıca Eğitim Bilimleri sınavına ve alanlarına bağlı olarak da ÖABT’ye katılacaklardır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından haklarında Kamu Personel Seçme Sınavı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinden (Örneğin Tarih Öğretmenliği) başarılı olması istenen adaylar, ÖSYM tarafından yapılan KPSS ÖABT sınavına başvuru yapmak zorundadır. Söz konusu adayların ÖABT Denklik Puanı ayrıca YÖK’e iletilecektir. ÖABT Denklik Puanının hesaplanmasında adayların ilgili alandaki ÖABT sınavındaki doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak ve 100 üzerinden Denklik Puanları hesaplanacaktır.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen lisans mezunları KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri ile birlikte Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine de (DHBT) katılmak zorundadır. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanmasında, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri sonuçları da kullanılacaktır. Bu nedenle, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerden DHBT’ye lisans düzeyinde katılacak olanların KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna ve lisans düzeyinde Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmaları zorunludur. Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak amacıyla sınava girecek adayların, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan duyuruları, sınava başvuru yapmadan önce dikkatle incelemeleri gerekmektedir.


Etiketler 2018 kpss lısans
Yorumlar