Anasayfa /  Foto Galeri

Gaz ve şişkinliğin nedeni meğer buymuş! İşte önlemek için yapılması gerekenler

Gaz ve şişkinliğin nedeni meğer buymuş! İşte önlemek için yapılması gerekenler - Sayfa 1

Gaz ve şişkinliğin günlük hayatı olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve şişkinliğin sebebinin bağırsak bakterileri olduğunu söyledi. Bağırsak gazlarının; hava yutma, gıda ile karışık hava yutma, bağırsaktaki kimyasal reaksiyonlar, kandan gazların yayılması, mikrobiyal metabolizma, bağırsak bakteri dengesizliği sonucu ortaya çıktığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, İnce bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasının gaz ve şişkinliğe neden olduğunu söyledi.

Gaz ve şişkinliğin nedeni meğer buymuş! İşte önlemek için yapılması gerekenler - Sayfa 2

Alagözlü, “Bağırsaklarımızdaki bakteri bozukluğu, özellikle vücudumuzdaki hidrojen ve metan gazının aşırı üretimine yol açıyor. Metan üreten bakteriler daha çok kabız yaparken, hidrojen üreten bakteriler ise daha çok ishal yapıyor. Metan üreten bakteriler hem bağırsak geçiş zamanını uzatır hem deobezite üzerinde de olumsuz etkileri olur” diye konuştu.

Gaz ve şişkinliğin nedeni meğer buymuş! İşte önlemek için yapılması gerekenler - Sayfa 3

Bağırsak sağlığının ve mide sağlığının genel sağlığın bir göstergesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alagözlü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Gaz ve şişkinliğin nedeni meğer buymuş! İşte önlemek için yapılması gerekenler - Sayfa 4

“Mide asidi bizi gıdalarla ağız yoluyla aldığımız kötü bakterilerden korur. Uzun süreli kullanılan mide ilaçları, mide asidini azaltır ve sonucunda patojen dediğimiz kötü bakteriler bağırsaklara yerleşir. Sonrasında ise bağırsak duvarını harap ederek ‘geçirgen bağırsak sendromuna’ yol açar. Böylece birçok kronik hastalığa davetiye çıkartır.”