GAPS DİYETİ NDEİR?

Bipolar, otistik, obez misiniz? Yoksa sinirleriniz mi bozuk? Migren ya da fibromiyaljiniz mi var? O zaman toplaşın bakın ne anlatacağım!!!

‘’Hastalıkların çoğuna neden olan şey kötü ve yanlış beslenmedir, perhizle iyileştirilemeyecek hastalık yoktur’’ demiş,   Maimonides

Beslenme ve diyetle ilgili yazılmış çizilmiş o kadar çok şey var ki. Daha önceki yazılarımda da anlattığım ve sizlerinde bildiği gibi bir çok yol yöntem ve diyet listeleri var. Çok fazla bilgi kirliliği de var, öyle ki  bu işin uzmanı, diyetisyen ve doktorları bile aynı ortak paydada buluşamıyor, birinin dediğini biri yalanlıyor, ya da kabul etmiyor. Sonuçta bizlerde bu ortamda neye inanacağımıza karar vermekte zorlanıyoruz. Ben yaptığım inceleme, araştırma ve çalışmalarda, kendi üstümde de deneyerek yol aldığım programlar içindeki tercihim, holistik beslenme ve holistik tıp . Son noktayı koyduğum yer. Daha önceki yazımda sizlere holistik beslenme genel başlığı altında bu sistem ve yöntemlerden bazılarını aktarmıştım. Bu gün de sizi bu yöntemlerden biri olan gaps diyeti ile tanıştırmak istiyorum. Gaps diyetini anlatmaya geçmeden önce belirtmek isterim ki, sizin bedeninize uygun olan sistemin hangisi olduğuna sizin analizinizi yapıp karar verecek olan uzman diyetisyen ya da doktorunuza danışmadan bu yöntemleri denememenizdir. Zira sizin için en doğrusunu mutlaka diyetisyeniniz ya da doktorunuz belirleyebilir. Bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra Gaps hakkında bilgilere geçebiliriz.

Gaps terimi; Gut and Pyscholojik Syndrome (bağırsak ve psikoloji sendromu) anlamına gelmektedir.

Gaps diyeti, bağırsak sağlığının genel, fiziksel ve zihinsel sağlıkla bağlantılı olduğu görüşünü izler.

Gaps diyeti günümüzde giderek daha çok sayıda çocuk ve yetişkinin maruz kaldığı psikolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde adeta mucizeler yaratıyor. Vücudun beyinden sonra en etkili organı olan bağırsaklarda görülen sorunların , metabolik hastalıklardan, psikolojik hastalıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bağırsak sağlığının korunması ise fonksiyonel gıdaların alınması ve doğru beslenmeyle mümkün oluyor. Bağırsaklardaki en önemli sendrom ‘’leaky gut syndrom’’ yani ‘’sızıntılı(geçirgen) bağırsak sendromu’’ dur. Bu tabloda ince bağırsak duvarlarında hasar ve geçirgenlik görülmektedir.

Toksinler, sindirilemeyen besinler, ağır metaller ve böcek ilacı gibi kimyasallar bağırsak çeperinden kana geçmektedir. Bu durum organlarımıza hasar verir ve hastalanmalarına neden olur. Bunu engellemek için yapılan beslenme programı da gaps tedavisi olarak adlandırılır.  Bu yöntemle bağırsak sağlığı iyileşirken diğer sağlık sorunları da iyileştirilir.

Özellikle son dönemde oyuncu Berna Laçin ile gündeme gelen Gaps diyeti nasıl yapılır?

Hem kilo verdiren hem de bağırsak sağlığını düzleten dolayısı ile genel sağlık durumumuzu iyileştiren bu diyet nasıl yapılırdan önce adını aldığı gaps hastalığı nasıl oluşur? Sorusunu cevaplamak daha doğru olur.

Psikolojik durum bozuklukları, yanlış ilaç kullanımı, işlenmiş ve şekerli gıdalar,antibiyotikler, ağrı kesiciler, steroid doğum kontrol hapları, uyku ilaçları, antidepresan ilaçlar, antiasit içerenler, olarak sıralayabiliriz. Ayrıca çevrede çokça görülen toksik, kimyasal ve elektromanyetik kirlenme de bağırsak florasını bozan önemli etkenlerden.

Bağırsak florasının bozulması yetişkinlerde obezite, fibromiyalji, romatizmal hastalıklar, migren, MS’e neden olurken, çocuklarda, allerjiler, astım, obazite, dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm, disleksi, (öğrenme güçlüğü), gibi bir çok hastalığa yol açabiliyor. Bunun yanı sıra genel olarak da;akne, allerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransa bağlı bozukluklar, diyabet, egzema, eklem ağrıları, Parkinson, romatoid atrit, sedef, gibi hastalıklara sahip kişilerle ciddi sinirsel hastalıkları olanlar; bipolar, şizofren, kompolsif bozukluklar , ankisiyete, otizm, hiperaktivite bozukluğu(DEHB)’na kadar birçok hastalıkta ilaç tedavisinden evvel hastalık etkilerini azaltma olanağı sağlar.

GAPS DİYETİNDE TEMEL KURAL bağırsakları zora sokan işlenmiş trans yağlar, katkı maddesi, işlenmiş gıdalar, laktoz, soya içeren besinler,tahıllar, nişasta içeren sebze ve bakliyatlar dahil besinlerin tüketilmemesidir.

Bunların yerine her diyette olabilecek. Sağlıklı protein, vitamin, mineral, doğal lif ve doğal yağ kaynağı besinler tüketmektir. Özellikle ev yapımı yoğurt gibi doğal probiyotik anlamında zengin gıdalar bu beslenmenin temel taşlarındandır.  Gaps diyeti için önemli besinlerden bazıları ise; tatlı patates, bal kabağı, kırmızı pancar, yer elması, kemik suyu, ev yoğurdu, ev turşusu, Hindistan cevizi yağı, avakadoyu sayabiliriz.

Elbette tüm bunların yanı sıra, öğün miktar ve beslenme saatlerine dikkat etmeli, bol su içmeli ve beden sağlığımıza uygun bir egzersiz programını yaşamımıza dahil etmeliyiz.

Sağlıklı ve güzel günler dilerken, sözlerimi ünlü şarkıcı ve fotomodel Jordin Sparts’ın cümleleriyle noktalıyorum.

‘’kilo vermenin hızlı ve kolay bir yolu yoktur. Normal yollarla yani, diyet ve egzersiz yaparak kilo verebilirsiniz’’.

  

 

 

Yorumlar