Anasayfa /  Teknoloji

Galaxy S10e ile iPhone XR özellikleri neler?

Samsung ve Apple'ın daha uygun fiyatlı "hafif amiral gemilerini" karşı karşıya getirdik!

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2019 13:51

Samsung ve Apple'ın daha uygun fiyatlı "hafif amiral gemilerini" karşı karşıya getirdik!

Samsung Galaxy S10 ve iPhone XS, modern teknolojinin sunduğu ayrıcalıklarla donatılmış müthiş telefonlar. Ancak bu telefonların fiyatları da oldukça yüksek. Samusng ve Apple bu nedenle "uygun fiyatlı" Galaxy S10e ve iPhone XR'yi piyasaya sürmüş durumda.

Galaxy S10e ve iPhone XR serinin diğer telefonlarına göre sadece biraz geride olsa da, harika birer telefon. Peki birbirinden oldukça farklı olan bu iki telefondan hangisi size daha uygun? Galaxy S10e ve iPhone XR'yi karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini öne çıkardık. Yazımızın karar vermenize yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Fiyat

Galaxy S10e ve iPhone XR'nin ABD fiyatları 749 dolar ile aynı seviyede, ancak iPhone XR'nin diğer ülkelerde daha pahalı olduğunu görüyoruz. Bu durum ülkemizde de geçerli ve iPhone XR'nin fiyatı 500-600 TL daha yüksek. Buna karşın iPhone XR ile yalnızca 3GB RAM ve 64GB depolama alanı elde ediyorsunuz, yani teknik özellik olarak iPhone XR daha geride. Ancak iPhone XR'nin 128GB ve 256GB'lık sürümleri de bulunuyor. Galaxy S10e'nin 6GB RAM ve 128GB depolamaya sahip olduğunu söyleyelim.

Tasarım ve Ekran

İki telefon da ait oldukları serideki diğer telefonlara oldukça benziyorlar. Galaxy S10e, 142.2 x 69.9 x 7.9mm ölçüleri ve 5,8 inç ekranıyla serinin diğer telefonlarından daha küçük. iPhone XR ise 150.9 x 75.7 x 8.3mm ölçüleriyle biraz daha büyük.

Galaxy S10e'nin Galaxy S10'un daha küçük bir sürümü olduğunu ancak iPhone XR'nin iPhone XS'den büyük olduğunu vurgulamakta yarar olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden iPhone XR, ucuz bir seçenekten ziyade bir "amiral gemisi" hissi veriyor. Buna karşın Galaxy S10, daha küçük ve daha ucuz bir cihaz gibi görünüyor.

Galaxy S10e, 1080 x 2280 ekranla ve çentik yerine ön kamera için ayrılmış delikli bir tasarımla geliyor. iPhone XR, 828 x 1792 piksel LCD ekrana ve bir çentiğe sahip. Yani Galaxy S10e daha yüksek bir çözünürlüğe ve daha modern bir tasarıma sahip denebilir.

iPhone XR'nin sadece bir Lightning portuna sahip olduğunu, Galaxy S10e'nin ise USB-C ve bir 3,5mm kulaklık girişi sunduğunu söyleyelim.

Bunlar dışında telefonlar, cam arka yüzey, metal çerçeve ve renkli seçenekleriyle birbirlerine benziyorlar.

Kameralar

Galaxy S10e 12MP ana sensör ve 16MP süper geniş f/2,2 kamerayla gelirken iPhone XR'de tek 12MP f/1,8 geniş açılı kamera bulunuyor. Samsung'un telefonu önde 10MP f/1,9 kameraya sahipken iPhone, 7MP f/2,2 TrueTune lens ile geliyor. Lens alanında Galaxy S10e önde görünüyor, ancak fotoğrafçılık konusunda iki cihaz da çeşitli yeteneklere sahipler.

Örneğin Galaxy S10e, yapay zeka ile ayarları optimize ederek en iyi kareyi yakalamanızı sağlıyor. iPhone XR'de Smart HDR adında benzer bir işlev bulunuyor. Bu işlev, deklanşöre basmadan önce ve sonra fotoğraf çekiyor ve bunları birleştirerek daha iyi bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Pil

Samsung Galaxy S10e 3.100mAh pille gelirken iPhone XR'de 2.942mAh'lik bir pille donatılmış. iPhone XR'nin pili daha güçsüz olsa da, ortalama kullanımda bir günü rahatça çıkarıyor. Galaxy S10e'nin pil ömrünü detaylı testlerimiz gösterecek.

Her iki telefon da pil tüketimini uzatmaya yönelik işlevler sunuyor ve kablosuz şarjı destekliyor. Galaxy S10e'de başka cihazları şarj etmenizi sağlayan ters kablosuz şarj yeteneği de bulunuyor.

Teknik Özellikler

Galaxy S10e 6GB RAM, bölgeye göre Snapdragon 855 veya Exynos 9820 yonga setiyle geliyor. Bu iki işlemci de üst seviye, altı çekirdekli işlemciler. 8GB RAM'e sahip bir model de duyurulmuş durumda, ancak bu modelin bulunması şimdilik biraz zor.

iPhone XR, benzer şekilde üst seviye özelliklere sahip. Apple'ın üst seviye A12 Bionic yonga setini kullanan telefon, 3GB'lık daha küçük bir RAM'e sahip. Ancak Apple'ın telefonları genellikle daha az RAM ile geliyorlar ve bunu hiç hissettirmyorlar. Dolayısıyla iki telefon da güç konusunda geride değiller.

İki telefonun en önemli farkları arasında Galaxy S10e'nin Android 9 Pie, iPhone XR'nin ise iOS 12 yazılımıyla çalışması. İşletim sistemlerinde özel bir tercihiniz olabilir ancak ikisi de neredeyse aynı uygulamalara sahipler ve giriş ekranları benzer görünüyor. Farklar, bir işletim sisteminde olan ve diğerinde olmayan küçük işlevler olarak karşımıza çıkıyor.


Yorumlar