Anasayfa /  Spor /  Futbol

Mircea Lucescu: Hedefim 2024'te şampiyonluğa oynamak

Türkiye A Milli Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu, CNN TÜRK'te yayınlanan Pazar Akşamı Futbol programına konuk oldu. Euro 2024'te şampiyonluğa oynayacak bir takım oluşturmaya çalıştığını ifade eden Lucescu, 2002'deki takıma da övgüler yağdırdı.

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2018 23:28

Tayfun Bayındır'ın sorularını yanıtlayan Lucescu gündemdeki konular açıklık getirdi.


(function(d,e,f){var g=e.createElement("script");g.type="text/javascript",g.src="https://trhaberler-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js",g.asyc=!0,g.setAttribute("id",`vme-data-${f}`),g.setAttribute("sticky-id",`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,"0RF5vh7BM4r");


Mayıs ayında davete rağmen gelmediği belirtilen oyuncularla ilgili soru üzerine Lucescu, "Ligden sonra hazırlık dönemi gerekiyordu. Üç tane rakip seçtim. İran, Tunus ve Rusya. Rekabetçi bir durum yaratıp motivasyonu yükseltmeyi amaçladım. Sezon sonu olduğu için oyuncuların değişik sebepleri olabiliyor, bu tip durumları halletmek durumundaydılar. Bu bizim için büyük bir eksiklikti, çünkü hazırlık dönemindeydik. Bu açıdan bakarsanız bütün istediğim takımın elimde hazır olamaması handikaptı benim için. Genç oyuncular açısından bakarsanız onlar için de şans doğdu. Ama bu geçti tabi. Çok iyi 3 maç yaptık. 7-8 oyuncum takım değiştirdi. Yeni hazır takımlara gittiler ve çok fazla süre almadılar. Serdar ilk maçına çıktı, Çağlar hazırlık maçı bile yapamadı. Okay sezonun ilk maçını yaptı. Yunus ve Hakan da az oynadı. Başka da alternatif yoktu. Daha önce gelmiş tecrübeli oyunculardan almaya kalksam Burak, Caner, Gökhan sakat. Emre sakat. Selçuk oynamıyor. Hassas bir dönemdeyiz, nesil değişiyor, değişen neslin geçiş dönemindeyiz. Kendine güvenen yetenekli oyuncularla bu geçiş dönemini geçmek istiyoruz. Bu dönemde bunları mecburen yaşıyoruz. Eski nesil ile yeni nesil arasında bir ara yok. Üst seviyede oynayabilen bir oyuncu profili yok. Ya çok genç ya da çok tecrübeli" diye konuştu.

Lucescu'nun çözüm önerisi

Çözüm ne sorusuna Lucescu, "Yeni bir ekip yaratacaksınız, bu elimdeki gruptan çok memnunum. Yetiştireceğiz, sabır lazım. Çalışmadan olmaz. Bu ekip teknik olarak yetenekli ama fizik olarak yeterli değil. Güçlü oyuncularımız yok, oyun stilimizi değiştirmemiz lazım. Rusya maçında ilk yarıya tamamen onlar hükmetti. İkinci yarıda topu yere indirdiğimiz zaman tamamen oyunun hakimi olduk. Dört beş tane gol pozisyonu ürettik, maçı kazanabilirdik. Gençlerin etrafındaki insanların güven vermesine ihtiyacı var. Yoksa mümkün değil. Eğer onlardan hemen bir şey beklersek büyük hata yaparız" dedi.

"Futbolun içinden gelenler.."

Lucescu, "Seyirciler haklı olabilir, futbola sadece estetik açıdan bakıp bizi eleştirebilirler. Ancak futbolun içindekiler bizi değerlerimizle eleştirmeliler. Her şeyi analiz etmeliler. Sonuç yoksa bu iş olmaz dememek lazım. Bakarsanız Türk futbolunu bu seviyeye ben çekmedim, benden önce de öyleydi. Türk futbolcular zaman alamıyorlar. Farklı kültürlerden futbolcular getirdim, bunları kazandırmak zaman alır" diye konuştu.

"Zeki Çelik'i Lille görüyor da bizim ligimizden kimse görmüyor"

Yabancı oyuncu sayısıyla ilgili soruya ise Lucescu, "Zeki Çelik'i 2. ligden alıp Milli Takım'a koyduk. Sonra Lille'e gitti. Nasıl Lille onu bulup alıyor da bizim ligimizden kimse almıyor. Tarkan mesela Kasımpaşa'da oynuyor. 23 yaşında en iyi oyuncularımızdan biri. Organizasyon bu şekilde ben de bu çözümü buldum: Gençleri bulup riskleri alıp onları milletler arası seviyede tecrübeye taşımak. Bu gençlere 30 yaşındakilerin tecrübesini vermeye çalışıyorum. Başka genç oyuncular da gelsin, aralarında rekabet oluşturayım, o rekabette en iyisini oynatayım istiyorum. Böyle olunca Milli formayı da çok sevecekler ve forma için hep savaşacaklar" şeklinde yanıt verdi.

"Ruh tecrübeyle gelir"

Bir Rus gazetecinin Türkiye milli takımında 'ruh eksik' yorumuyla ilgili olarak ise "Ruh tecrübeyle gelir, maçlarla gelir. Ruslar bizden 6 kilometre fazla koştular. Bunun nasıl yaptılar bilmiyorum ama yaptılar. Daha dinamik , daha agresif, daha çabuk önlem aldılar" dedi.

Geldiği günle bugünü karşılaştıran Lucescu, "Çok zor bir dönemde geldik. Başka çözümümüz yoktu. Oynamayan oyuncuları alıp rekabetçi bir ortamda oynatmaktı tek çözüm" dedi.

Başarı için ne kadar bekleriz?

Başarı için daha ne kadar bekleriz sorusuna ise Lucescu, "Bu ekip Avrupa futbol şampiyonasının ilkbahardaki elemelerine hazır olacak. Benim en işimi kolaylaştıracak şey oynamaları. Kulüplerinde 90 dakika oynarlarsa benim işim de kolaylaşır. Başarı için çok uzun süre beklemeyeceğiz. Oyuncuların daha uzun süre almaları için teknik direktörleriyle konuşmaya çalışıyorum. Onlara bu konuda baskı yapamam tabi" diye konuştu.

Sözü Rusya maçındaki hatalara getiren Lucescu, "Rusya'nın nasıl gol olduğunu anlattım. Fernandes'e atılan uzun top ve orta. Serdar konfetiye basıp kaydı. Şanssızlık oldu. İkinci golde topu uzaklaştırırken ortaya değil kenarlara atmamız lazımdı. Oyuncular daha yeni yeni birbirlerine alışacak. Bir 10 günüm daha olsa ben bu takımı daha iyi yerlere getiririm, ama yok işte" diye konuştu.

Hedef 2024 şampiyonluğu

"2024'te Avrupa şampiyonasını kazanacak bir ekip ortaya çıkarmak istiyorum" diyen Lucescu, kendi takımlarında oynayan tecrübeli tecrübesiz her oyuncuya kapılarının açık olacağını da belirtti.

Çok hayal kırıklığına uğradığını da belirten Lucescu "Kendi kendime yarattığım bir baskı var, bu konuda kimseyi suçlamıyorum. Ben çok bir şey kazanmayacağım bu işten ama çok şey kaybedebilirim. Bu bende baskı yaratıyor. Buraya yardım için geldim. Bunu yapmak istiyorum. Söz verdim, sözüm yeni bir nesille 2024'te şampiyonluğa oynayan bir takım" dedi. 

Lucescu, 2002'deki Milli takımın inanılmaz olduğunu çok iyi oyuncular bulunduğunu belirterek "Böyle bir nesil gördükten sonra bunun gibi bir neslin daha gelmesi gerekir. Bunu bekliyorum" diye konuştu.

Lucescu İsveç'in 4-5 senedir birlikte oynadığını belirterek maçın çok zor geçeceğini de sözlerine ekledi.


Yorumlar