Anasayfa /  Ekonomi

Fransız Hermes'ten İstanbul'daki işçilerine boş sözleşme baskısı

Hermes’te çalışan bir grup işçi İstanbul Çalışma Müdürlüğü'ne müracaat ederek Hermes Türkiye Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine itibarsızlaştırma tehdidi ile mobbing uygulanarak işten çıkarmak için zorla boş İkale Sözleşmesi imzalatıldığı konusunda şikayette bulundu.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2020 18:57

İslamofobinin arttığı Fransa’nın dünyaca ünlü markası Hermes’e şok bir suçlama geldi. İslam ve Türkiye karşıtı açıklamalar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içeren yayınların yoğunlaştığı Fransa ve Fransız malları için boykot çağrısı gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yaptığı boykot çağrısının ardından gözler Fransız markalarını çevrilmişti.

Habertürk'ün haberine göre; Fransız markalarından dünyaca ünlü lüks marka Hermes, İstanbul mağazalarına işçi kıyımı yaptığı suçlaması geldi. Hermes’te çalışan bir grup işçi, İstanbul Çalışma Müdürlüğüne müracaat ederek Hermes Türkiye Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine itibarsızlaştırma tehdidi ile mobbing uygulanarak işten çıkarmak için zorla boş ikale sözleşmesi imzalatıldığı konusunda şikayette bulundu.

Zorla ikale sözleşmesi
Pandemi döneminde kendilerine zorla boş sözleşme imzalatıldığını belirten işçiler, ikale sözleşmesi ile işten çıkarılmaya çalışıldıklarını Çalışma Bakanlığının bölge müdürlüğü vasıtasıyla olaya müdahil olması ve haklarını koruması çağrısında bulundu.

Habertürk’ün ulaştığı müracaat dilekçesine göre; çalışanlar, Hermes işvereninin Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve bakanlık kararıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle getirilen işten çıkarma yasağını hileli bir yolla aşmaya çalıştığını belirtti. Hermes’in çalışanlarla karşılıklı anlaşmış görüntüsü vererek ikale sözleşmesi imzalatmaya çalışıldığı belirtilen dilekçede işçilere soruşturma ve itibarsızlaştırma tehdidi ile baskı (Mobbing) yaparak işten çıkış belgeleri imzalatıldığı kaydedildi.
"Yasal hakkımızı istiyoruz"

Dünya çapında ünlü olan Hermes mağazasının mobbing'e başvurarak işçi çıkarma yasağının etrafından dolandığını belirten işçiler, tepki çeken bu girişimin bir süredir devam ettiğine dikkat çekti. Sistematik baskı altında olduklarını belirten Hermes işçileri, yetkililere, "Bize sahip çıkın, yasal haklarımızı haklarımızı koruyun" çağrısı yaptı.

Müracaatı alan İstanbul Çalışma Müdürlüğünün olaya en kısa sürede el koyacağını belirten yetkililer, bu hukuk dışı işlemlere müsaade edilmeyeceğini ve yapılacak inceleme ve soruşturmaların neticesinde çalışanların haklarının korunması için gerekli müeyyidelerin uygulanacağını belirttiler.

Şimdi çalışanların gözleri Hermes’in uluslararası itibarını da etkileyebilecek nitelikteki Çalışma Müdürlüğünün yapacağı soruşturmaya çevrilmiş durumda.

Etiketler Hermes
Yorumlar