FONKSİYONEL TIPLA KENDİMİ NASIL TEDAVİ ETTİM -1

Obezitem, metabolik sendromum, gezici artrit ataklarım, astım ve gut tanılarım, elimde raporlarım, şikayetleri geçici olarak azaltan semptom giderici “tedavi”lerim ve ben… Hepimiz birlikte her ay beş poliklinik dolaşıp duruyorduk. Güncel tıp, tüm olanaklarına rağmen henüz otuzlu yaşlarda olan ve ileriye yönelik pek umudu kalmamış beni tedavi edemiyordu. Hastalıklarıma bir hekim olarak çözüm bulamamak ise beni daha da fazla rahatsız ediyordu. Devamlı bir şeyler okuyordum. Popüler meslektaşlarımı takip ediyordum ama sistematik, çözüme yönelik ve bütünsel bir bakış açısına ulaştıracak bir yardım bulamıyordum. Daha sonraları bir dostumun önerisiyle fonksiyonel tıpla tanıştım. Türkiye’de fonksiyonel tıbbın kurucusu değerli hocam Dr. Mustafa ATASOY’ un kurduğu Fonksiyonel Tıp Akademisi’ nin kurslarına katıldım. Hocamın yazım tekniği ve bilimsel içerik olarak oldukça iyi hazırlanmış fonksiyonel tıpla ilgili kitabını da büyük bir zevkle birkaç sefer okudum. Mesleğinde yolunda gitmeyen ya da eksik bir şeyler varsa bunu görecek, söyleyecek, düzeltecek ve tamamlayacak cesarete sahip meslektaşlarına ithaf ettiği bu kitabın, tüm sağlıkçılar tarafından okunması gerektiğini vurgulamadan geçemiyorum. Tam da bana ithaf etmişti bu kitabı Mustafa Hoca, hastalığını tedavi edemeyen bir hekim… Hastalığı nedeniyle mesleğini yapamayacak kadar zorlanan, evde bir odadan diğer odaya yarım saatte bile gidemeyen, henüz otuzlu yaşlarda olmasına rağmen ağrıları ve eklem tutulumları nedeniyle eve ve yatağa bağımlı hale gelmiş bir hekim… Bu nedenle hayata karşı soğumuş, mesleğini yapamayan ve depresyonun eşiğinde olan bir hekim… Çok yoğun bir çalışma, okuma ve hazırlık döneminden sonra değerli hocam Mustafa Atasoy’ un birebir danışmanlık ve yardımlarından da yararlanarak fonksiyonel tıp bakış açısıyla kendimi tedavi ettim. Daha sonra akrabalarımı ve dostlarımı da tedavi ettim. Büyük bir çaresizlik ve umutla hekim hekim dolaşan ve hastalıklarına çözüm bulamayan birçok “çözümsüz” hastamı da tedavi etmeye devam ediyorum.

Sizlere kendimi nasıl tedavi ettiğimi anlatabilmem için öncelikle fonksiyonel tıbbın ne olduğundan kısaca bahsetmem gerekiyor(“Fonksiyonel Tıp Nedir?” başlığı altında ayrı bir yazımı sizlerle çok kısa bir süre sonra paylaşacağım).

Fonksiyonel tıp; insanı iç ve dış dengesiyle (doğayla olan ilişkileri, toksik maruziyetleri, stres kaynakları) birlikte sağlıkla ilgili risklerini bütünsel olarak değerlendiren ve değerlendirme sonucunda da hastalıklara, daha sağlıklı yaşamaya ve en önemlisi de hastalıkların oluşmasını önlemeye, yani korumaya yönelik, hastayla birlikte planlama yapılıp yol alınan, dinamik bir değerlendirme ve müdahale alanıdır. “Fonksiyonel tıp sağlığı korumaya ve geri kazanmaya yöneliktir”.Fonksiyonel tıp yaklaşımının işlevi günün birinde hastalık tanısı almanızla başlamaz. Tarım gibidir. Önce “toprağı” (insanı) inceler ve tanır; sonra onu kendi doğal çevresiyle birlikte ıslah (tedavi) eder” Bu şekilde “toprak” (insan) düzelirken hastalıkları da bir yan ürün olarak düzelir. Yani; fonksiyonel tıp hastalıklara odaklanmak yerine vücut sisteminin dengesini geri kazandırarak sağlığı ortaya çıkarmaya çalışır.

 

 

Yorumlar