Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Fitre ne zaman ve ne kadar verilecek.

Her yıl Ramazan ayında verilen fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Bu yılın fitre bedelini geçtiğimiz günlerde açıklayan Diyanet ayrıca fıtır sadakasının ne zaman verilmesi gerektiğini de belirtiyor. Peki, fitre ne zaman ödeniyor ve bu yılki ücret ne kadar?

Abone ol
Abone ol 25 Mayıs 2019 23:30

Fitre bedeli ile ilgili beklenen açıklamayı geçtiğimiz haftalarda yapan Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl için ödenecek miktarı açıklamıştı. 24 Mayıs 2019 tarihli cuma hutbesinin konusu da bu duruma dikkat çekmek için fıtır sadakası ve zekat olarak seçilmişti. İşte fitre bedeli ile ilgili detaylar ve zekatın öneminin yer aldığı cuma hutbesi…                                                      BU YIL FİTRE NE KADAR?                                                                                                                                                                                                                                              Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl için tespit ettiği fitre bedeli 23 TL olarak açıklandı.

FITIR SADAKASI NE ZAMAN VERİLMELİ?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).


Yorumlar