Anasayfa /  Güncel

Fırat kalkanı nedir? Cerablus nerede? Suriye haritası!

Fırat kalkanı nedir? Cerablus nerede? Suriye haritası!

Abone ol
Abone ol 24 Ağustos 2016 15:27

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de operasyon düzenlediği Cerablus nerede? Fırat kalkanı nedir? Cerablus nerede? Suriye haritası! Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Suriye kuzeyine başlatılan harekatla hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekata "Fırat Kalkanı" adı verildi. Operasyona verilen ismin PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye mesaj olduğu belirtiliyor. Türkiye, Fırat'ın batısını 'kırmızı çizgi' olarak ilan etmişti.

'Fırat Kalkanı' Erdoğan'ın mesajını hatırlattı

Cerablus'un DAEŞ'ten temizlenmesine yönelik başlatılan Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında, terör örgütüne ait 70 hedef vuruldu. Operasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz sene Suriye hakkında yaptığı açıklamayı hatırlattı. Erdoğan, "Türkiye'nin güneyinde devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz" demişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de operasyon düzenlediği Cerablus nerede?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarına yönelik başlatıtığı operasyonda çok sayıda nokta F-16'lar ve top atışlarıyla bombalandı. Peki Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus nerede ve kimin elinde? İşte Cerablus'un harita üzerindeki konumu...

CERABLUS NEREDE?

Cerablus, Suriye'nin Halep iline bağlı bir kenttir. Fırat'ın batı yakasında, Esad Gölü'nün kuzeyinde bulunan kentin rakımı 367 metredir. 25.705 nüfuslu şehir, Türkiye-Suriye sınırında yer almaktadır. Antik dönemdeki orijinal adının Djerabis olduğu düşünülen kent Karkamış antik kentinin hemen yanında yer almaktadır.

Fırat'tan dolayı her tarafı sulak tarım arazileri ile çevrilidir. Çok sayıda sebze ve meyve yetişir. Cerablus'un karşısında Gaziantep'e bağlı Karkamış beldesi yer alır.

CERABLUS KİMİN ELİNDE?

Suriye'nin Cerablus kentine başlatılan operasyonun ardından, Cerablus'un kimin elinde olduğu merak edilmeye başlandı. Cerablus ya da orijinal adıyla Jarabulus, uzun zamandır IŞİD terör örgütünün elinde bulunmaktadır. Cerablus'â yönelik ilk hava harekatı saat 06:08'de başladı. Saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı, belirlenen 12 hedefin 12'sinin de vurulduğu belirtildi. Hava harekatına Türk F-16'ları katıldı. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti. DHA : Askeri kaynaklar : Şu ana kadar Hava Kuvvetleri tarafından 12 hedef tam isabetle vuruldu. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi

CERABLUS'UN TEMİZLENMESİ İÇİN TSK OPERASYONLARI DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı. Cerablus bölgesindeki DAEŞ unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor. TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

DAEŞ ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor. Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor. Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

Etiketler Fırat Kalkanı
Yorumlar