Anasayfa /  Foto Galeri

Fındığın en ideal alternatifi salep ilk hasatı

Samsun’da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) projesiyle ilk defa hayata geçirilen organik sertifikalı salep üretim alanında yılın ilk hasadı yapıldı.

Fındığın en ideal alternatifi salep ilk hasatı - Sayfa 1

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi sıcak salep ve dondurmanın ham maddesi olan salep üretimi Samsun'un Terme ilçesinde DOKAP desteği ile üretiliyor.

Bölgede yaygın olan pirinç ve fındık ürünün yanı sıra “DOKAP Bölgesi Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında salep üretiminin Terme merkezli yapılması hedefleniyor. 
 
 
 
 

Fındığın en ideal alternatifi salep ilk hasatı - Sayfa 2

Türkiye'de ilk defa çiftçi kayıt sistemine kayıt olmuş, organik sertifikalı salep üretiminin Samsun'un 5 farklı ilçesinde 10 farklı üreticiyle başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Yüksel Kan, doğada bulunan ve toplanması yasal olmayan saleplerin ticarette kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Fındığın en ideal alternatifi salep ilk hasatı - Sayfa 3

Fındığa alternatif en ideal ürün salep!


Ekim 2019 tarihinde DOKAP desteğiyle projeye başlayan üretici Mazhar Can Yüksel, fındığa alternatif olabilecek çeşitli ürünler arasında salebi seçtiğini aktardı. Terme'de DOKAP projesine dahil olan 2 üreticiden biri olduğunu söyleyen üretici Yüksel, şu açıklamaları yaptı:

Fındığın en ideal alternatifi salep ilk hasatı - Sayfa 4

Fındığa alternatif ürünler içerisinde salebin olabileceğini düşünerek bu işe yöneldim. Prof. Dr. Yüksel Kan'ın, DOKAP'ın ve Tarım Bakanlığının katkılarıyla bu yola çıktım. Bu yıl çeşitli AR-GE çalışmaları yaptık. Bunun içerisinde başarılı gördüğümüz fındık alanında salepten daha fazla verim alacağımıza inanıyoruz.

Yıl içerisindeki çalışmalarımızı kapalı bahçelerde yaparak bunun üzerine yoğunlaşacağız. Bölgemizde ruhsatlı, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 ton civarında salep var. 10 tane üretici var.