Anasayfa /  Kültür sanat

Ödüllü karikatürler bu sergide!

Aydın Doğan Vakfınca düzenlenen "33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması"nda ödül kazanan ve sergilenmeye değer görülen karikatürler sanatseverlerle buluştu.

Abone ol
Abone ol 10 Şubat 2017 11:52

Galeri Işık Teşvikiye'de açılan sergide, AA muhabirine açıklamada bulunan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, kültür sanat etkinliklerinin uzun yıllar sürdürülebilir olmasının önemine değinerek, yarışmanın 33 yıldır gerçekleşmesinden dolayı gurur duyduklarını kaydetti.

Fetvacı, 130 ülkeden katılım olan, 2 bin 500'den fazla çizim gelen yarışmanın "Karikatür Oscarları" olarak anıldığını belirterek, şöyle konuştu.

"10 senedir buraya gelen bütün çizerlerle yurtdışında tanıştığım herkes bu yarışmayı biliyor ve saygı duyuyor. Çok önemli bir tarafı da var bu yarışmanın. Jürisi uluslararası ve Türk üyelerden oluşuyor. Jüride 11 kişi var. Bu kişilerin 6'sı yurtdışından geliyor, 5'i de Türk oluyor. En yaşlı jüri üyesi de jüri başkanı seçiliyor. Seçimler ve oylama da çok şeffaf bir şekilde yapılıyor. Bunlar çok önemli şeyler yani işin dürüstlükle, samimiyetle yapılıyor olması. Bunun için çok saygı duyuluyor yarışmaya."

Fetvacı, yarışmada 15 kişinin ödül aldığını ifade ederek, "Yarışmada bir de özel ödül kategorimiz var. Kız çocuklarının okuması ve güçlenmesiyle ilgili ayrı bir kategori de açtık. Biz vakıf olarak kızların okumasını çok önemsiyoruz. Bu alanda da çalışmalar yapıyoruz. Yarışmaya böyle bir tema da ekledik. Çok da memnun kaldık." dedi

.

 "Bu yıl en çok eser İran'dan geldi"

Yarışmanın seçici kurul üyelerinden karikatürist Ercan Akyol da temanın dünyada yaşanan olaylar olduğunu dile getirerek, "Çalışmalarda ekolojik sorunlar, idari yönetimler, antidemokratik yönetimler, insan hakları gibi konular işlendi. Seçimlerde belli bir kriterimiz olmadı. Her jüri kendi deneyimlerini kriter olarak kullandı." dedi.

Akyol, konu sınırlaması olmadığını aktararak, şunları söyledi:

"Sınırlama olmadığı için bağlayıcı kriterlerimiz olmadı. Kendi gözlemlerimiz ve bakış açımızla oylama yaptık. Bütün kıtalardan başvurular oldu. Fakat bu yıl en çok eser Ortadoğu ve İran'dan geldi. Bir dönem mesela Balkanlar'dan çok eser alırdık. Tabii Arjantin'e, Meksika'ya kadar uzanıyor katılımlar. Ön jüri olarak 200 civarında eseri finale bıraktık. Sonra onlar asılıyor, üzerindeki sanatçıların imzaları siliniyor ve puanlamaya geçiliyor. 4-5 aşama sonunda değerlendirerek titizlikle eliyoruz eserleri."

Karikatür yarışmasının üçüncüsü karikatürist Doğan Arslan ise ödül kazanan eserinde modernite ve çağdaşlaşma kavramını eleştirel boyutta ele aldığını söyledi.

Arslan, karikatür sanatına ortaokulda başladığını söyleyerek, "Birçok uluslararası yarışmaya katıldım. Bu yarışmada da 5. ödülüm. Karikatür benim için bir iletişim aracı. İnsanlarla diyalog içinde olmak, dünyanın başka ülkesindeki insanlarla da iletişime geçmek, benim için önemli. Bir konu üzerinde belki mizah yapıyorsunuz, belki kritik yapıyorsunuz. Bunların toplamı diyebiliriz karikatür için." değerlendirmesini yaptı.

Sergilenmeye değer görülen 90 eserin yer aldığı sergi, 23 Şubat Perşembe gününe kadar görülebilecek.


Yorumlar