Anasayfa /  Spor /  Fenerbahçe

Aziz Yıldırım, TRT Spor'da Basın Tribünü'ne konuk oluyor

Aziz Yıldırım bu akşam TRT Spor ekranlarına konuk olacak. Fenerbahçe'de başkanlık seçimine artık günler kaldı ve taraftarlar başkan adaylarının açıklamalarını merakla takip ediyor. Yıldırım seçimlerden önce taraftarların tüm merak ettiklerini yanıtlayacak

Abone ol
Abone ol 28 Mayıs 2018 14:33

Aziz Yıldırım bu akşam TRT Spor ekranlarına konuk olacak. Fenerbahçe'de başkanlık seçimine artık günler kaldı ve taraftarlar başkan adaylarının açıklamalarını merakla takip ediyor. Yıldırım seçimlerden önce taraftarların tüm merak ettiklerini yanıtlayacak



TRT Spor, Aziz Yıldırım'ı konuk ediyor. TRT Spor ekranlarından izleyicilerle buluşan Basın Tribünü programına konuk olacak Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlık seçimleri öncesinde taraftarların tüm merak ettiklerini yanıtlayacak. Yıldırım'ın konuk olacağı program bu akşam saat 19.00'da başlayacak.

Diğer yandan Fenerbahçe başkan adaylarından Ali Koç ise 29 Mayıs Salı akşamı saat 22.30'da özel yayında TRT Spor'da Yusuf Mertol'un konuğu olacak.

Aziz Yıldırım kimdir?

Aziz Yıldırım, 2 Kasım 1952 tarihinde Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. İlkokul ve lise eğitimini Düzce'de tamamlayan Yıldırım, yine Düzce'de amatör bir kulüp olan Hamidiyespor'da futbol oynadı. Lise eğitiminin ardından Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nde (şu anda Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) eğitim gördü ve inşaat mühendisi olarak mezun oldu.

NATO Altyapı ihalelerine katılan Maktaş Mühendislik'in sahibi olan Aziz Yıldırım, Düzcespor Kulübü'nde fahri başkanlık yapmıştır.

İlk olarak 1990-92 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü yönetiminde görev alan Yıldırım, 1991-92'de futbol şube sorumlusu oldu. 15 Şubat 1998'de yapılan kongrede Vefa Küçük'ten 1 oy fazla alarak Fenerbahçe Spor Kulübü'ne başkan seçildi. Bu tarihten bu yana aralıksız olarak bu görevi yürütmektedir.

Aziz Yıldırım şike davası kapsamında 3 Temmuz 2011'de "Ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "Şike yapmak" iddiasıyla gözaltına alındı.

Daha sonra savcılık tarafından ifadesi alınan Yıldırım, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yaklaşık 1 yıl Metris Cezaevinde tutuklu kaldı. Şike davasında 23. duruşma sonunda hüküm giymesine rağmen tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike davası kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı Aziz Yıldırım'ı Süper Lig'deki 13 maçta yargıladı. Bu 13 maçın 6'sından beraat eden Yıldırım'ın, 4 müsabakada şike yapmak, 3 müsabakada teşvik primi vermek suçlarını işlediğine hükmedildi. Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Aziz Yıldırım'ın mali durumunu dikkate alan mahkeme, bu cezanın günlüğü 70 TL'den toplamda 1 milyon 312 bin 500 TL'ye yükseltilmesine ve bu cezanın 20 eşit taksitle ödenmesine karar verdi. Mahkeme, Aziz Yıldırım hakkında "Spor kulüplerinde ve federasyonlarda görev yapmaktan yasaklama" ve "Stadyumlara giriş yasağı" kararları verdi. Mahkeme tarafından toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası, 1 milyon 312 bin 500 lira para cezası ve sportif olarak çeşitli cezalara çarptırılan Yıldırım, kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi 17 Ocak 2014 tarihinde hakkındaki hükümleri onadı.

Hükmün infazını gerçekleştirecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz eden Yıldırım'ın itirazı 23 Haziran 2014 tarihinde mahkeme tarafından kabul edildi. Buna göre Aziz Yıldırım'ın infazı durdurulmuş ve yeniden yargılanmasına karar verilmiştir.

Fenerbahçe ve Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım yeniden yargılama sonucu tüm maçlardan ve suçlardan beraat etmiştir

Ali Koç kimdir?

Ali Koç, 2 Nisan 1967'de İstanbul'da dünyaya geldi. Rahmi Koç ve Çiğdem Simavi'nin oğlu olan Ali Koç, 1985'te London Harrow School'dan mezun oldu. Ardından ise Rice Üniversitesi'nde işletme üzerine lisans eğitimi aldı. Yüksek lisansını ise Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı.

Öğrencilik döneminde aile şirketlerinde çeşitli kademelerde görev yapan Koç, 1990'da ise J.P. Morgan'da stajyerlik yaptı. Aynı yıl American Express Bank'ta Yönetici Yetiştirme Programı ile iş hayatına başlayan Ali Koç, 1992'de askerlik görevini yaptı.

1992-94 arasında Morgan Stanley'de analist olarak çalıştı. 1997'de ise Koç Holding Stratejik Planlama Grubu bünyesinde Yeni İş Geliştirme Koordinatörü olarak çalışmaya başladı ve sonraki yıllarda üst düzey görevlerde yer aldı.

2012'de Rahmi Koç sonrasında Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. 2013'te Bank of America bünyesinde, tanınmış 13 lider ismin görev alacağı "Bank of America Küresel Danışmanlık Komitesi"ne girdi. 2016'da Mustafa Koç'un hayatını kaybetmesi sonrasında Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığına Ömer Koç geçti, Ali Koç ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atandı. 2017'de ise Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. Yıl içinde Forbes Türkiye'nin “En Zengin 100 Türk” listesinde 700 milyon dolarlık servetiyle 50. sırada yer aldı.

Koç aynı zamanda Ark İnşaat, Bilkom, Digital Panorama, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Koç Sistem, Koçtaş, Koç Finansal Hizmetler, Otokar, Otokoç ve Setur gibi şirketlerin de Yönetim Kurulu Başkanı, URAK - Ulusal Rekabet Araştırmaları Derneği’nde Başkan, Endeavor Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyesi, DEİK’de Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD’da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Ali Koç ağabeyi Mustafa Koç ile beraber 1907 Fenerbahçe Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Dernek, Fenerbahçeli çeşitli iş insanını bünyesinde barındırmaktadır. Fenerbahçe ile yakın ilişki içinde olan derneğin başkanlığını 2004-2017 yılları arasında Ali Koç üstlendi.

Fenerbahçe kongre üyesi olan Ali Koç farklı dönemlerde kulüp yönetiminde yer aldı. İlk olarak 2006'da Fenerbahçe Spor Kulübü yönetiminde yer alan Koç, Asbaşkanlık döneminde ‘Kurumsal İletişimden Sorumlu Yönetici ve Fenerbahçe Koleji Yönetim Kurulu Başkanı’ olarak görev aldı. 2012'de ise ailevi nedenlerden ötürü yeni yönetimde görev almadı.

Koç'un Fenerbahçe yönetiminde olduğu dönemde Türk futbolu 3 Temmuz sürecini yaşadı. Koç hem bu süreçte hem de sonraki dönemlerde Fenerbahçe için etkin olan isimdi. Dava sürecinde ve kamuoyunda öne çıkan isimlerden oldu. "Adalete Fener Yak" kampanyası için toplanan 500 binden fazla imzayı Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na teslim ederek istişarelerde bulundu. Süreç hakkında dönemin TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ı sert şekilde eleştirdi, sürecin çarpıtılarak anlatıldığını ifade etti. Aziz Yıldırım için de bu süreçte büyük bir liderlik gösterdiğini ifade etti. Fenerbahçe'nin şike yapmadığını ve camiaya "dünya spor tarihinde görülmemiş bir operasyon gerçekleştirildiğini" söyleyen Koç, evrensel hukuk kurallarına aykırı ve domino etkisi yaratan bir sürecin yaşandığını söyledi.


Yorumlar