Anasayfa /  Spor /  Fenerbahçe

Anadolu Efes final biletini kaptı!

THY Avrupa Ligindeki Türk derbisinde Anadolu Efes, Fenebahçe Beko ile İspanya'nın Vitoria-Gasteiz kentinde karşı karşıya geldi. Mücadeleyi 92-73 kazanan Anadolu Efes, tarihinde ilk kez finale yükseldi.

Abone ol
Abone ol 17 Mayıs 2019 18:37

Anadolu Efes, THY EuroLeague Final Four ilk maçında Fenerbahçe Beko'yu 92-73 mağlup ederek tarihinde ilk kez finale yükseldi!

FENERBAHÇE BEKO: 73 - ANADOLU EFES: 92

 

Anadolu Efes normal süredeki son periyoda da iyi başladı. Micic 3 sayılık isabetiyle farkı 14'e çıkardı. Devamında Shane Larkin, Fenerbahçe Beko hücumda araya girdi ancak lacivert-beyazlılar hücumdan boş döndü. Fenerbahçe Beko hücumda skor üretmekte zorlanırken Micic turnikeyle isabet daha buldu ve skoru 73-57'ye getirdi. Obradovic bu isabet sonrasında bir mola daha aldı! Fenerbahçe Beko mola dönüşünde çembere giderken üst üste iki isabet buldu. Anadolu Efes ise bu sayılara Dunston'la cevap verirken Moerman hareketli perde ile bir hücum faul yaptı. Fenerbahçe Beko, dördüncü periyodun ortalarında da sayı üretmekte zorlandı. Ali Muhammed takımı hareketlendirmek istese de Anadolu Efes iyi savunmayla cevap verdi. Bitime 5 dakika 19 saniye kala Obradovic, 2001 doğumlu Tarık Biberovic'i oyuna aldı. Micic, Sloukas'ın üzerinden zor bir isabet daha buldu ve skoru 77-61'e getirdi. Larkin, bitime 3 dakika 26 saniye kala bir de 3 sayılık isabet buldu ve farkı 21'e yükseltti! Larkin, 40 verimlilik puanına ulaştı ve THY EuroLeague'de bu alanda en yüksek puanla tarihe geçti.

Micic'in 2 dakika 26 saniye kala attığı şutu Kalinic çember üzerinde çelince skor 84-64'e geldi ve Micic 23 sayıya ulaştı. Devamında Kalinic basket faul buldu ve skoru 84-67'ye getirdi. Son dakikalar düşük tempoda karşılıklı sayılarla geçildi. Motum, bitime 33 saniye kala skoru 92-73'e getirdi.

ÜÇÜNCÜ PERİYOT SONUCU | FENERBAHÇE BEKO: 57 - ANADOLU EFES: 68

Maçın ikinci yarısı da karşılıklı isabetlerle başladı. Fenerbahçe Beko'da Vesely'nin isabetlerine Larkin cevap verdi ve ilk 2 dakika Anadolu Efes'in 49-44'lük üstünlüğüyle geçildi. Larkin, 2,5 dakikada 7 sayı üretti ve 18 sayıya ulaştı. Guduric'in asistinde Kalinic 3 sayılık isabetle Larkin'e cevap verdi. Skor 52-47'ye geldi. Anadolu Efes'in boş geçtiği hücumda Melli farkı 3'e indirdi. İtalyan basketbolcu 9 sayıya ulaştı. Micic, Vesely'yle oynadığı bire bir oyun sonrasında turnikeye gitti ve Anadolu Efes'e nefes aldırdı. Moerman'ın asistinde Micic bir de 3'lük buldu ve 14 sayıya ulaştı! Periyodun bitimine 5 dakika kalırken Kalinic'in asistinde isabet bulan Vesely farkı 6'ya indirdi ve 9 sayıya ulaştı! Fenerbahçe Beko, televizyon molası dönüşünde Ali Muhammed ile isabet buldu ve farkı 4'e indirdi. Anadolu Efes'te Micic, topu rakip sahaya taşımak isterken hücum faul yaptı ve top sarı-lacivertlilere geçti. Anadolu Efes'te Shane Larkin hücumda zorlandıkları bu anlarda yine turnikeye ve skoru 59-53'e getirdi. Dönüşte Vesely orta mesafeli isabeti bulunca fark 4'e indi. Devamında Anderson 3 sayılık isabet buldu ve skoru 62-55'e getirdi. Anadolu Efes, üçünci periyodun bitimine 2 dakika 34 saniye kala ribaundlarda Fenerbahçe Beko'ya 28-18'lik üstünlük kurdu. Larkin periyot bitimine 1 dakika kala 22. sayısını üretti!

İKİNCİ PERİYOT SONUCU | FENERBAHÇE BEKO: 40 - ANADOLU EFES: 45

Anadolu Efes ikinci periyoda James Anderson ve Micic'in isabetleriyle başladı. Fenerbahçe Beko ilk 2 dakika itibariyle hücumda sadece 2 sayı üretebildi. Fenerbaçe Beko'nun adam değişmeli savunmasını birebirlerle geçen Anadolu Efes, Micic'in üst üste iki üçlüğüyle 29-22 öne geçti! 7 sayılık fark sonrasında Zeljko Obradovic mola aldı ve Fenerbahçe Beko dönüşünde üst üste iki 3 sayılık isabet buldu. Fenerbahçe Beko farkı 1'e indirmişti ki Motum cevap vererek Anadolu Efes'i 32-28 öne geçirdi. Fenerbahçe Beko'da Melih Mahmutoğlu da bu çeyrekte 5 sayı üretirken Kostas Sloukas üçüncü faulünü yaptı ve kenara gelmek zorunda kaldı. Anadolu Efes'te Shane Larkin, son 2 dakikaya girilirken dördüncü denemesinde üçüncü 3 sayılık isabetini buldu ve farkı 6'ya yükseltti! Larkin 11 sayıyla çift haneye ulaşan ilk oyuncu oldu. İlk yarının bitimine 1 dakika 57 saniye kalırken Anadolu Efes, skoru 40-34'e getirince Obradovic mola aldı. Fenerbahçe Beko mola dönüşünde Vesely'nin smacıyla hemen sayı buldu. Shane Larkin 11 sayısının yanında ilk yarıda 6 ribaund aldı! İlk yarının sonuna 7 saniye kala Larkin'in asistinde üç sayılık çizgisinin gerisinden basket faul bulan Anderson, skoru 45-38'e getirdi.

İLK YARININ İSTATİSTİKLERİ

İkilik | Fenerbahçe Beko: 8/16  - Anadolu Efes: 8/17

Üçlük: Fenerbahçe Beko: 5/14 - Anadolu Efes: 8/19

Ribaunt: Fenerbahçe Beko: 14 - Anadolu Efes:  22

Asist:Fenerbahçe Beko: 10 - Anadolu Efes: 6

İLK PERİYOT SONUCU | FENERBAHÇE BEKO: 20 - ANADOLU EFES: 19

Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'in alan savunmasına Ali Muhammed'in isabetleriyle cevap verirken, Anadolu Efes biri Moerman ikisi Shane Larkin'le bulduğu üç sayılık isabetlerle farkı 6'ya kadar çıkardı. Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'in bu isabetlerine Melli'yle yanıt verdi. İlk 5 dakika, Anadolu Efes'in 15'e 10'luk üstünlüğüyle geçildi. Fenerbahçe Beko'da Marko Guduric, birebir oynayarak üst üste 4 sayı üretti ve farkı 1'e kadar indirdi. Erick Green, son 3 dakikaya girilirken 7. sayısını attı ve Fenerbahçe Beko'yu öne geçirdi. Sarı-lacivertlilerin iyi savunma yaptığı oyunda Moerman zor bir atışta isabeti buldu ve skoru eşitledi.

Anadolu Efes maça Larkin, Micic, simon, Moerman, Dunston beşiyle başlarken Fenerbahçe Beko sahaya Green, Guduric, Ali Muhammed, Melli ve Ahmet Düverioğlu beşiyle çıktı. 

FENERBAHÇE'DEN EFES'E BÜYÜK ÜSTÜNLÜK

Fenerbahçe Beko, Avrupa kupalarında daha önce 14 kez karşılaştığı Anadolu Efes'e önemli bir üstünlük kurdu. Sarı-lacivertliler, 15. kez Avrupa arenasında rakip olacağı Anadolu Efes'e 14 maçta sadece 3 defa kaybetti.

EUROLEAGUE'İ KAZANAN TEK TÜRK TAKIMI FENERBAHÇE

Avrupa Ligi'nde zafere ulaşan tek Türk takımı Fenerbahçe oldu. Türk basketbol tarihinin kulüpler bazındaki en büyük zaferini Fenerbahçe, 2016-2017 sezonunda THY Avrupa Ligi kupasını müzesine götürerek yaşattı.

İLK KUPA EFES'TEN

Türk basketbolu, ilk Avrupa zaferini 1996'da Anadolu Efes ile yaşadı. Başantrenör Aydın Örs yönetiminde o zamanki adı Efes Pilsen olan lacivert-beyazlılar, Makedon oyuncusu Petar Naumoski'nin önderliğinde büyük bir başarı elde etti.

Lacivert-beyazlılar, 1995-1996 sezonunda Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Koraç Kupası finalinde İtalya ekibi Stefanel Milano'yu geçerek, Türk basketbol tarihinin ilk büyük başarısına imza attı.

Türk basketbolu erkeklerde ikinci Avrupa kupasını Beşiktaş ile elde etti. Siyah-beyazlılar, Ergin Ataman yönetiminde 2011-2012 sezonunda Avrupa'nın üç numaralı kupası olan FIBA EuroChallenge Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.


Yorumlar