Anasayfa /  Ekonomi

FED Piyasalardan 600 Milyar Dolar Çekecek

Geçtiğimiz aylardan beri küresel piyasaların odağında yer alan FED'in politikalarına yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı "kırılgan beşli"ye değindi.

Abone ol
Abone ol 23 Kasım 2018 21:41

Kırılgan beşli; Brezilya, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye'den oluşuyor. Mahfi Eğilmez'e göre bu 5 ülkenin aynı grup içerisinde yer almasının nedenleri; yüksek enflasyon, zayıf büyüme, yüksek dış açık ve sıcak paraya olan yüksek bağımlılık.

Eğilmez'in "kırılgan beşli" özelinde ele aldığı bu nedenler, Türkiye başta olmak üzere söz konusu ülkelerin diğer ülkelere kıyasla FED politikalarından daha çok etkilenmelerine yol açıyor. 

Türkiye'nin dışarıda kaldığı bir hesaplamada kalan dört ülkenin 2017 sene sonuna göre para birimlerinin dolar karşı değer kaybı ortalaması %11.6. Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ise %41.6. 

Tablo yalnızca ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybıyla sınırlı değil. Yine Türkiye'nin dışarıda bırakıldığı bir tabloda söz konusu ülkelerin enflasyon oranların ortalaması 3.98 iken Türkiye'deki enflasyon oranı %25.4 olması, Eğilmez'e göre en kırılgan ekonominin Türkiye olduğunu gösteriyor. 

Dış finansmana en bağımlı ülke Türkiye

Kırılgan beşli"nin büyüme, işsizlik oranı, bütçe açığı ve cari açık verilerini ele alan Eğilmez, tablo eşliğinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu 5'li arasında cari dengede zayıf ve bütçesi iyi olan Türkiye, büyümede ise iyi bir konumda bulunuyor.

İktisatçı Eğilmez, BCC Türkçe için kaleme aldığı yazısında "Tablo bize, reel ekonomi açısından bakıldığında, bu grubun en kırılgan ekonomisinin Türkiye olmadığını, buna karşılık cari açık oranı açısından dış finansmana en bağımlı olanın Türkiye ekonomisi olduğunu gösteriyor.

2019 senesinde küresel likiditede daralma olacak

FED'in 2018 sene içerisinde yaptığı parasal sıkılaştırmaya yönelik açıklamalara değinen Mahfi Eğimez, 2019'un küresel likiditede daralma olacağı değerlendirmesinde bulundu.

FED'in faiz artırımı konusunda eski kararlılığının kalmadığı yönündeki spekülasyonları "Parasal sıkılaştırmayı durduracağına ya da erteleyeceğine dair bir belirti henüz yok." şeklinde yorumlayan Eğilmez, FED'in planlandığı gibi devam ettiği takdirde 2019 senesinde piyasalardan 600 milyar dolar daha çekeceğini ve sterilize edeceğini öngördü.


Yorumlar