Anasayfa /  Foto Galeri

FED Başkanı 'agresif' konuştu! Doların ateşi yükselecek mi?

Dolarla ilgili beklenen açıklama geldi. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, faizlerle ilgili çok çarpıcı bir açıklama geldi, ilginç bir ifade kullandı. Gözler, FED'in 25-26 Ocak tarihleri arasında alacağı faiz kararına kilitlenmişken, Türkiye'deki piyasalar da bu durumu yakından takip ediyor. Ekonomistler FED'in kararına göre dövizin de bir hareketlenme içerisine gireceği tahmininde bulunurken, doların tekrar yükselişe geçeceği tahmininde bulunuyor. İşte FED Başkanı'nın açıklaması.

FED Başkanı 'agresif' konuştu! Doların ateşi yükselecek mi? - Sayfa 1

FED'in 14-15 Aralık politika toplantısının tutanaklarına göre, Fed'in sıkı istihdam piyasası ve yüksek enflasyon nedeniyle ekonomiyi yavaşlatmak için faizleri öngörülenden daha erken yükseltmek durumunda kalabileceği ve bilançosundaki varlıkları azaltabileceği belirtilmişti.

FED Başkanı 'agresif' konuştu! Doların ateşi yükselecek mi? - Sayfa 2

Dünyanın birçok ülkesinde artan enflasyonu kontrol altına almak üzere merkez bankaları faiz artışına gidiyor. Bu ülkeler arasına yakın zamanda ABD’de de katılabilir.

FED faiz toplantısı 25-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. FED faiz kararı 26 Ocak saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

FED Başkanı 'agresif' konuştu! Doların ateşi yükselecek mi? - Sayfa 3

Türkiye'deki ekonomistler de FED'in faiz artışına dikkat çekip gelişmekte olan ülkeler için riskli bir durum yaratacağını söylüyor. Ekonomistlere göre Türkiye'de yukarıya yönlü hareketini sürdüren dolar kurunun faiz artırımıyla beraber daha da yükseleceği beklentisi çok yüksek. İşte faiz artırımıyla ilgili ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'den dikkat çekici bir açıklama geldi. 

FED Başkanı 'agresif' konuştu! Doların ateşi yükselecek mi? - Sayfa 4

FED Başkanı Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde ülkedeki enflasyon oranı ve faiz artışı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Powell konuşmasında, ABD ekonomisinin en hızlı şekilde genişlediğini ve işgücü piyasasının “inanılmaz bir şekilde” iyileştiğini söyledi. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefini gerçekleşmede son derece kararlı olduklarını söylen Powell, “Para politikası, geniş ve ileri görüşlü bir bakış açısına sahip olmalı ve değişen ekonomik koşullara ayak uydurmalı.” dedi. Poweell, faiz artırımı için ise dikkat çekici bir ifade kullandı.