Anasayfa /  Ekonomi

FAO’nun Japon destekli projesinde üçüncü faz başlıyor!

FAO'nun Japon hükümetinin desteklediği projesinin üçüncü fazında Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’daki projelerin odağında kadınlar var.

Abone ol
Abone ol 02 Temmuz 2020 00:21

Mardin, İzmir ve Şanlıurfa’da birbirinden çarpıcı projeleri hayata geçiren BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Japon hükümetinin desteklediği çalışmalarının üçüncü fazına başladı. Yeni dönemde Bursa, İzmir ve Şanlıurfa’daki projelerin odağında kadınlar var.

BM Gıda ve Tarım Örgütü  (FAO) önderliğinde, Japon Hükümetinin desteğiyle ilk çalışmalarına 2017’de başlayan İstihdam ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi’nin üçüncü fazı için çalışmalar başladı.

Projenin ilk iki fazında Mardin’de Şükran Kadın Kooperatifi ile Halep sabunları, İzmir’de Turna Kadın Kooperatifi midye dolma üretim ve pazarlama tesisi, Şanlıurfa’da da kırmızı biber ve isot üretimi ve pazarlaması çalışmaları başarıyla hayata geçirilmişti.

Yine başarılı işlere imza atacağız”
Üçüncü fazın uygulama toplantısında konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ilk iki fazdaki başarılı çalışmaların gelecek açısından ve üçüncü faz için umut verici olduğuna dikkat çekti. Özellikle kadın istihdamına ve kooperatifleşmeye vurgu yapan Selışık, “Umuyorum ki bu aşamada da yine başarılı ve çarpıcı işlere imza atacağız” dedi.

FAO Çalışma Grubu Koordinatörü, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Burcu Serin ise bugüne kadarki projelerde yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlandığını belirterek, yeni projeyle asıl hedefin  istihdamın ve Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin sosyal uyumunun sağlanması olduğunun altını çizdi. Serin, “Bakanlık olarak istihdam ve sosyal uyumu hedefleyen bu tür projelere her zaman destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Turna Kooperatifi daha da büyüyecek
Projenin üçüncü fazının ayrıntılarını anlatan FAO Proje Koordinatörü Murat Özoğlu ise şunları kaydetti:

“İzmir, Şanlıurfa ve Bursa’da uygulanacak projemizin ana hedefi, faydalanıcıların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır. İzmir’de 25 kadın faydalanıcıya girişimcilik eğitimi ve desteği verilecek. Halen aktif olarak çalışan Turna Kadın Kooperatifi çatısı altında ayrı bir iş kolu olarak yapılacak. 25 kadın bu yeni kurulan çatı altında eğitilip çalışmaya başlanacak.

Bursa’da hedef; kırsal turizm
Bursa’da da benzer bir çalışma yapılacak. Geleneksel ürünlerin işlenip pazarlanması konusunda Orhangazi ilçesinde var olan bir kooperatifi canlandırmaya çalışacağız. Beşi bu kooperatifin eski üyeleri arasından geri kalanı Suriyeli ve yerel topluluklar arasından seçilecek 25 kadının üye olacağı bu kooperatifte, yerel ürünlerin yetiştirilmesi üretilmesi ve pazarlanması konusunda girişimciler eğitilecek. Proje kapsamında kurulması planlanan kahvaltı salonunda yerel kooperatif ve üreticiler tarafından üretilen ürünlerin tüketiciye direkt ulaşması sağlanacak.

Şanlıurfa’da sebze üretimi ve kurutma projesi
Şanlıurfa’da da 10’u karı-koca olmak üzer toplam 25 kişiye sebze üreticiliği ve hasat sonrası kurutma eğitimleri verilecek, hem üretim hem girişimcilik konusunda eğitim ve hibe destekleri yapılacak. Bunların yanı sıra Japon sivil toplum örgütü AAR Japan tarafından Şanlıurfa’da kadınların güçlendirilmesi çalışmaları yürütülecek.”

Kapanış konuşmasını yapan FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara da bütün katılımcılara Suriye krizinin başından bu yana FAO ile birlikte yürüdükleri için teşekkür etti. Projenin sahadaki durumu ve insanların gerçek ihtiyaçlarını yansıtacağını söyleyen Obara, “Daha önceki çalışmalarımıza katılanların yüzde 48’i iş sahibi oldu. Bu büyük bir başarı. Yeni fazlarda da aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.

Yorumlar